:

:

TV Most

clock

Maj 28, 2020   18:24

0

154

Test protest pristalica Samoopredeljenja u Prištini

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu.

 

Okupljeni na test-protestu istakli su transparente "Želimo izbore", "Aljbin Kurti", "Samoopredeljenje".

Vlada premijera Aljbina Kurtija oborena je u kosovskoj skupštini krajem marta, nakon čega je Hašim Tači odlučio da mandat za formiranje nove vlade dodeli DSK-u, drugoj partiji po broju osvojenih glasova.

Pokret Samoopredeljenje kao prvoplasirana stranka, nije odredio svog kandidata za formiranje novog saziva vlade, tvrdeći da u ustavu ne postoji rok za to, pa je od ustavnog suda zatražio odbacivanje dekreta Hašima Tačija.

Zbog moguće odluke ustavnog suda da odobri formiranje nove vlade, pristalice Samoopredeljenja su se po kiši okupile u centru Prištini.

Pokret Samoopredeljenje traži nove izbore, dok ostale stranke, izuzev Demokratske partije, žele novu vladu.

Kandidat Demokratskog saveza za novog premijera dogovorio je novu vladu sa Alijansom za budućnost Kosova, Srpskom listom I Socijaldemokratskom inicijativom I poslanicima manjinskih zajednica.

Ustavni sud do sutra treba da objavi tumačenje o pravu drugih stranaka da u Prištini bude formirana nova vlada.

Izvor: RTS

Prištinatest protestSamoopredeljenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva