:

:

TV Most

clock

Septembar 04, 2020   15:24

0

131

Testiranja potvrdila sigurnost i efikasnost ruske vakcine

Rezultati dve faze kliničkih testiranja koji su objavljeni u naučnom časopisu "Lanset" potvrdili su da je ruska vakcina "Sputnjik V" protiv virusa korona dobra, izjavio je danas šef Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF) Kiril Dmitrijev.

"Objavljivanje u jednom od najpriznatijih medicinskih časopisa u svetu 'Lanset' potvrđuje visoku bezbednost i efikasnost ruske vakcine i predstavlja priznanje svetske zajednice ruskim naučnicima“, rekao je Dmitrijev na onlajn brifing o prvoj u svetu vakcini protiv korona virusa.

Vakcina je, prema njegovim rečima, formirala stabilan humoralni i ćelijski imuni odgovor kod 100 odsto učesnika u kliničkim testiranjima, prenosi portal Sputnjik.

Nivo antitela koji neutralizuju virus kod dobrovoljaca koji su primili vakcinu je za 1,4 do 1,5 puta veći od nivoa antitela kod ljudi koji su preboleli kovid 19, rečeno je na skupu, koji su organizovali RDIF i Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja”.

Takođe je istaknuto da nakon prve i druge faze kliničkih testiranja ruske vakcine nisu zabeležena ozbiljna neželjena dejstva ni prema jednom kriterijumu, dok se stepen neželjenih dejstava kod drugih kompanija kandidata za vakcinu kreće od jedan odsto do 25 odsto.

Dmitrijev je naglasio da će prvi rezultati treće faze testiranja vakcine protiv virusa korona "Sputnjik V “, u kojoj će učestvovati 40.000 dobrovoljaca, biti objavljeni u naučnim časopisima u oktobru-novembru.

Dodao je da će RDIF naredne sedmice saopštiti detaljnije o partnerstvima sa različitim zemljama koje su spremne da kupe rusku vakcinu.

Gradonačelnik Moskve vakcinisan protiv koronavirusa, oseća se dobro

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin saopštio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je primio vakcinu protiv koronavirusa i da se dobro oseća, prenosi Sputnjik.

Sobjanjin je na sastanku sa Putinom rekao da je do sada prošao skoro polovinu procesa vakcinacije protiv koronavirusa i da se oseća dobro.

"Osećam se dobro, daj Bože da tako bude i ubuduće. Ali za mene je najvažnije što me je to uverilo da činimo ispravnu stvar. To je veoma važno za sve koji učestvuju u tome", rekao je Sobjanjin na sastanku sa Putinom.

Sobjanjin je dodao da gotovo da nije osetio nikakve posledice vakcinacije, osim blage glavobolje, kao i da je osećaj sličan osećaju nakon vakcinisanja protiv gripa.

On je Putina obavestio da u Moskvi sledeće sedmice počinju klinička ispitivanja prve vakcine protiv virusa korona pod nazivom "Sputnjik V ".

"Čitava infrastruktura je gotova, čekamo konačno rešenje instituta 'Gamalej' i da dobijemo vakcinu. Mislim da ćemo sledeće sedmice započeti ispitivanja", rekao je gradonačelnik Moskve.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na sastanku rekao da su vlasti Moskve preduzele energične i efikasne korake u borbi protiv koronavirusa, čime situacija ne samo da se stabilizovala, nego je broj zaraženih počeo i da se smanjuje.

U Rusiji je od početka pandemije potvrđeno preko 1.015.000 slučajeva zaraze korona virusom, dok je od posledica Kovid-19 preminulo 17.649 ljudi.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva