:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 08, 2020   10:58

0

52

Testirano 2.323 zdravstvenih radnika, 260 pozitivno

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović rekla je danas da je do sada ukupno testirano 2.323 zdravstvena radnika, od kojih je 260 pozitivno na korona virus, 1.082 je negativno, a za određeni broj radnika se čekaju rezultati.


 

U Beogradu se, kaže, očekuje najveći broj testiranja zdravstvenih radnika, jer ih ima najviše u zdravstvenom sistemu.
"U svakoj zdravstvenoj ustanovi se vodi računa koji radi u prijemnim mestima, ko su osobe koje rade sa pacijentima, kako bi se ustanova bila bezbedna i kako bi se očuvali kapaciteti“, rekla je Jovanović za TV Prva i poručila da se vodi računa o zdravstvenim radnicima.
Ona je apelovala danas na sve koji imaju bilo koje simptome i zadovoljavaju kriterijume za testiranje na korona virus, da se jave u kovid centre domova zdravlja. "Ključna mera je tesiteanje potencijalnih kontaka i svih onih osoba koje su bile u kontaktu sa kovid pozitivnim, jer tako presecamo lanac prenosa“, navela je Jovanović za TV Prva.
Ona je kazala da se u narednom periodu može očekivati veći broj testiranja, kako bi se na vreme otkrili kontakti koji su došli u situaciju da se inficiraju.
"Sa većim brojem tesitranih osoba mi ćemo i otkrivati veći broj zaraženih. Pratićemo celokupnu teritoriju Srbije posebno gradove gde su žarišta posebno izražena, pratićemo kliničke slike i sve one pacijente koje se sa teškom kliničkom slikom zbrinjavaju u bolnice“, dodala je Jovanović.
Podsetila je da se u inkubacionom periodu, kada osoba nema simptome respiratnorne infekcije, može preneti virus i da je zbog toga važno da se zna da je osoba obolela, kako bi se njen kontakt javio Domu zdravlja.
Jovanović je kazala da je broj testiranih već povećan i da se dnevno radi od 1.000 do 1.500 testova i da će se iz dana u dan broj testiranih povećavati.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva