:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2019   7:58

0

307

Testovi za maturu pod strogim merama bezbednosti, do škola pod policijskom pratnjom

Od ponedeljka do srede osmaci će polagati završni ispit male mature, a očekuju ih zadaci iz srpskog jezika, matematike i kombinovani test. Štampa i transport pod posebnim su bezbednosnim merama. Na dan ispita, testovi se pod policijskom zaštitom odvoze do punktova gde ih preuzimaju direktori škola, koji ih potom u sopstvenoj režiji ili uz pratnju policije odnose do mesta gde će biti do početka ispita.

Rešetke, kamere, fizičko obezbeđenje i elektronska kontrola – naizgled čuvari dijamanata ili opasnih zatvorenika. A zapravo samo deo zaštite testova za malu maturu. Rigorozne mere i za zaposlene u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji sastavljaju testove.

Pripremila Ivana Džamić

Testovi za male maturante pripremaju se šest meseci pred ispit a pristup je strogo ograničen i može pristupiti mali broj zaposlenih koji su ugovorom obavezani da će podatke čuvati u tajnosti. Takođe sa sobom ne mogu da unesu nijednu ličnu stvar.

"Mogu da ponesu samo naočare ukoliko su im potrebne sve ostalo dobijaju u samim prostorijama. U tim prostorijama nema interneta, interne mreže, računari zavoda nisu prikačeni ni na kakvu spoljnu mrežu. Nema niko celu šifru. Na flešu i na diskovima gde se nalaze testovi tu su parcijalne šifre što znači da dve osobe koriste po deo šifre kako bi pristupili materijalima", navodi Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Te osobe uz pratnju policije i pripadnike BIA, testove na fleš memoriji odnose do štamparije, dva, tri dana pred ispit.

"Vrlo je važno da od momenta prenošenja testova do mesta štampanja bude sve pokriveno. Kada je u pitanju mesto gde se štampa, to je apsolutna tajna i to ne možemo da otkrijemo ali i tu su mere obezbeđenja. Veći broj ljudi je prisutan u momentu prve štampe kako bismo bili sigurni da te ploče na kojima ostaje otisak bivaju odmah uništene", objašnjava Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete.

Na dan ispita, testovi se pod policijskom zaštitom odvoze do punktova gde ih preuzimaju direktori škola, koji ih potom u sopstvenoj režiji ili uz pratnju policije odnose do mesta gde će biti do početka ispita.

"Kod nas se testovi čuvaju u kasi u računovodstvu tako da su na bezbednom mestu. Oni su samim tim što su u kesama koje su zapakovane već sačuvani. Tek kad dođe komisija koja preuzima testove i nosi u prostoriju gde se rade testovi, tada se i otvaraju. Kese moraju biti zatvorene, svaka ima svoj bar kod, tad se otcepi, pregleda se sadržaj kese i konstatuje zapisnički sadržaj kese", navodi Jole Bulatović, direktor OŠ "Drinka Pavlović" u Beogradu.

U slučaju da nešto u složenom lancu zaštite zakaže i testovi budu otkriveni, razloga za brigu a ni slavlje nema, jer je poslednji nivo odbrane od krađe rezervna varijanta testova.

Izvor: RTS

obrazovanjezavršni ispiti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva