:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Septembar 14, 2020   9:49

0

84

Tim osvojio Ju-Es open

Austrijski teniser Dominik Tim trijumfovao je na Otvorenom prvenstvu Amerike u Njujorku, a u finalu je, posle preokreta, savladao Nemca Aleksandra Zvereva u pet setova sa 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (8:6).

Timu je to bilo četvrto grend slem finale i prva titula. Prethodno je prošle i pretprošle godine gubio finala Rolan Garosa od Rafaela Nadala, a ove godine ga je u meču za titulu u Melburnu pobedio Novak Đoković.

Zverev se prvi put borio za najveću titulu u tenisu i bio je na najboljem putu da je osvoji, ali nije izdržao pritisak i propustio je mnogo prilika da slavi.

Posle neočekivano lako dobijena prva dva seta, koja je odigrao gotovo bez ijedne greške, Zverev je na početku trećeg napravio brejk i tada je izgledalo da ništa ne može da ga spreči da pobedi.

Po ko zna koji put se, međutim, pokazalo da je u tenisu pre svega neophodna mentalna snaga. Zverev je odjednom počeo da greši i da sam vraća Tima u meč. Austrijanac je iskoristio šansu i brzo je vratio brejk, da bi u desetom gemu još jednom oduzeo servis protivniku i produžio meč.

U četvrtom setu Zvereva nije bilo na terenu. Tim je potpuno preuzeo kontrolu igre, diktirao je tempo i u svojih pet servis gemova izgubio je samo dva poena. S druge strane, stalno je pritiskao servis Zvereva i u šestom gemu je propustio dve brejk šanse, ali ne i u osmom, kada je iskoristio treću i izjednačio na 2:2.

Peti set su obeležile velike greške obojice tenisera i viđeno je čak šest brejkova. Prvi je napravio Tim u prvom gemu, da bi Zverev uzvratio u drugom, a potom je u osmom još jednom oduzeo protivniku servis i poveo sa 5:3.

Tada je servirao za meč i titulu, što ga je očigledno potpuno blokiralo i sa dve dvostruke servis greške poklonio je Timu gem. Austrijanac je taj nalet iskoristio da u 11. gemu napravi još jedan brejk i da povede sa 6:5.

Tada je on servirao za meč, ali je, kao Zverev nešto ranije, napravio velike greške i izgubio je gem, pa je pobednik njujorškog grend slema prvi put od 1968. godine odlučen u taj brejku petog seta.

Izgledalo je da Tim neće imati šansi, jer je imao problem sa butnim mišićem i vidno je hramao. Ipak je, najviše zahvaljujući greškama Zvereva, uspeo da povede sa 6:4. Te dve meč lopte nije iskoristio, ali nešto kasnije jeste treću i postao je prvi Austrijanac koji je osvojio grend slem titulu.

Ovom pobedom Tim je osvojio 2.000 poena, jer je prošle godine ispao u prvom kolu, i sada na trećem mestu ATP liste za Nadalom zaostaje samo 725, a za Đokovićem 1.735 poena.

Izvor: FoNet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva