:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 31, 2020   16:31

0

188

Tiodorović: Policijski čas 24 sata ako se mere dosledno ne poštuju

Srbija je do ovog trenutka položila ispit u borbi protiv korona virusa, ali procenat smrtnosti govori da smo na početku epidemije i da se talas zaraženih tek očekuje, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Branislav Tiodorović i upozorava da se mera zabrane kretanja 24 sata može izbeći samo ako svi građani maksimalno i potpuno budu poštovali uvedene mere.

“Ovo je veliki ispit za celu Srbiju, koji je, do ovog trenutka, položen. Na svim nivoima i mestima odgovorili smo kako treba, ali ako celokupno stanovništvo ne učestvuje u ovoj velikoj bitki, nanosi veliku štetu i sebi i nama”, rekao je Tiodorović u razgovoru Tanjugu.

Tiodorović je ukazao da su, prema sadašnjim podacima, oko 30 odsto zaraženih virusom Kovid-19 mlađi od 60 godina i da među njima ima i životno ugroženih, zbog čega je apelovao na odgovornost i ozbiljnost svih građana, bez obzira na njihov uzrast.

Naglasio je da će, ako se u narednih nekoliko dana građani ne budu pridržavali svih neophodnih mera biti uvedena zabrana kretanja 24 sata kao najrigoroznija mera do sada.

Ali nadam se da će građani, ipak, shvatiti da nema šale sa ovim virusom i da ne smemo dozvoliti da dođemo u situaciju u kakvoj su Italija I Španija’’, rekao je Tiodorović u razgovoru za Tanjug.

Upozorio je da će ova i sledeća nedelja biti veoma teške i da će se povećavati broj obolelih, ali i umrlih.

Iako je, ističe, nezahvalno davati prognoze, pogotovo kada je u pitanju korona virus, očekuje se da će broj obolelih da raste do Uskrsa, a da se posle toga može očekivati zastoj, a možda i pad broja zaraženih.

Tiodorvić kaže da sadašnji procenat smrtnosti od Kovida-19 u Srbiji od 2,04 odsto govori da to nije vrh epidemije već "početak koji najavljuje plimu".

Naglasio je da nepoštovanje preporuka može da uslovi povećanje stope obolevanja, pa i smrtnosti I da je važnoda građani budu svesni da nam preti opasnost bez obzira što je, kako kaže, jučerašnji podatak o broju novozaraženih na prvi pogled bio optimističniji nego prethodnih dana.

‘’Deluje da se kriva epidemije stabilizovala, ali nije tako. Tek ćemo testiranjem moći da kažemo određenije da li će taj procenat da se smanji ili da se zaustavi.’’, kazao je Tiodorović.

Govoreći o testiranju na novi virus korona u Nišu, Tiodorović je rekao da Institut za javno zdravlje u tom gradu ima kapacitet da uradi do 100 testova dnevno, dodajući da će se ti kapaciteti povećati s obzirom da se laboratorija Veterinarskog instituta priprema za testiranje na novi virus

Dodaje da je cilj da se što više ljudi u kratkom vremenskom periodu testira i da je juče u Nacionalnu referentnu laboratoriju u Batajnici poslat jedan broj uzoraka

“Dobili smo i 1. 000 testova i počećemo da radimo te testove u toku noći ili sutra ujutru. Treba znati da su testovi vezani za određene aparate, zbog toga je potrebna priprema i obučavanje ljudi”, rekao je Tiodorović.

Govoreći o stanju pacijenata zaraženih novim virusom, Tiodorović je rekao da su podaci od jutros da je u Nišu ukupno zaraženo 38 ljudi, dok je 19 na respiratoru.

Dodaje da se ti pacijenti smeštaju na tri mesta u tom gradu - na Infektivnoj klinici KC Niš, u respiratornom centru u staroj zgradi hirurgije i na Kliniku za plućne bolesti, te da KC priprema i nove prostore za smeštaj pacijenata.

Kako kaže, i hala Čair je potpuno spremna za prihvat pacijenata sa lakšom kliničkom slikom I dodao da će tu biti smešteni i oboleli iz okolnih gradova - Pirota, Leskovca, Vranja, Zaječara, Prokuplja, ali I sa Kosova I Metohije.

‘’Spremni smo za to, veći broj pacijenata mora biti zbrinut u Nišu da bolnice u tim gradovima ne budu preopterećene. Oboleli treba da budu skoncentrisani na jednom mestu, tako ćemo zaustaviti da se ne stvaraju žarišta u desetak gradova na jugu Srbije .

Izvor: Танјуг

koronavirusTiodorovićpolicijski čas
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva