:

:

TV Most

clock

Februar 21, 2024   8:08

0

55

Tirana: Održan protest opozicije, demonstranti bacali kamenice na policiju

Više hiljada pristalica albanske opozicije protestovalo je u Tirani protiv aktuelne vlade premijera Edija Rame optužujući je za korupciju.

Demonstranti su bacali kamenice i baklje na policiju, a neki su srušili gvozdenu ogradu oko zgrade Vlade, prenosi AP.

Opozicioni poslanici od oktobra često ometaju sednice parlamenta u znak protesta zbog odbijanja vladajućih socijalista da se formiraju parlamentarne komisije za istragu navodnih slučajeva korupcije u koje je, kako tvrde, umešan premijer Edi Rama i drugi zvaničnici.

Protest koji se završio mirno, održan je na 33. godišnjicu rušenja spomenika pokojnog albanskog komunističkog lidera Envera Hodže. Demonstranti su tokom protesta takođe iskazali podršku bivšem premijeru, lideru opozicione Demokratske stranke Saljiju Beriši koji je u kućnom pritvoru zbog istrage o zloupotrebi položaja.

Beriša je iz svog stana u obraćanju koje je prenošeno uživo na skupu, optužio aktuelnog premijera Edija Ramu za korupciju i političke napade na njegovu porodicu. Obećao je i da će ponovo otvoriti "vrata integracija u EU" koje je, kako tvrdi, "Ramin režim zatvorio".

"Danas, prvi put u 33 godine, ovaj 20. februar pomračuje po važnosti onaj iz 1991. jer danas nemamo pred sobom simbole diktature zasnovane na marksističko-lenjinističkoj doktrini, već se suočavamo sa novom vrstom diktature, koja se zasniva na savezu vlasti sa kriminalom", rekao je Beriša.

On je rekao da danas na Trgu Skenderbeg ne stoji bronzana statua staljinističkog diktatora, već "živa statua diktatora Edija Rame" koji, kako tvrdi, želi Albaniju bez opozicije i ubija nadu Albanaca, prenosi Juronjuz na albanskom jeziku.

Beriša je dodao i da je tokom desetogodišnje Ramine vladavine, kao nikada ranije, milion Albanaca napustilo Albaniju i evropske integracije zemlje su se pretvorile u horizont koji se svakog dana udaljava od Albanaca.

Protestu se nisu priključile sve opozicione grupe. Pristalice krila podeljene Demokratske partije koje nisu učestvovale na skupu, optužile su pak Berišu da koristi protest radi lične dobiti kako bi povećao broj svojih simpatizera.

Broj Berišinih pristalica značajno je opao nakon što su SAD 2021. i Velika Britanija 2022. godine zabranile ulaz njemu i njegovoj porodici zbog navodne umešanosti u korupciju, dodaje AP. 

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva