:

:

TV Most

Foto: RTV

clock

Decembar 20, 2021   19:46

0

136

Tirana: Završen protest protiv Otvorenog Balkana

Protest Ispred Vlade Albanije u Tirani protiv inicijative "Otvoreni Balkan", u organizaciji albanske opozicione Demokratske stranke bivšeg premijera Saljija Beriše, okončan je večeras.

Protest je organizovan uoči dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanak inicijative za regionalnu saradnju "Otvoreni Balkan", koji se održava danas i sutra u Tirani.

Učesnici protesta zapalili su zastavu Srbije istaknutu u znak dobrodošlice na ulici koja vodi do Vlade, praćeni burnim odobravanjem okupljenih, a jedan dečak je pao sa bandere pokusavajući da obori zastavu.

Učesnici protesta, na čelu sa Berišom, prethodno su se okupili ispred sedišta Demokratske stranke u Tirani i onda su prošetali do zgrade Vlade, gde je postavljena bina, a nedaleko odatle se nalazi i ambasada Srbije u Tirani, javlja izveštač Tanjuga.

Mediji su prenosili ovih dana da će na taj protest navodno doći i Albanci sa KiM, ali i Albanci iz Preševske doline.

Beriša je okupljenima na protestu večeras poručio da je ''''Otvoreni Balkan projekat koji ima za cilj uspostavljanje srpske hegemonije na ovim prostorima''''. „Mi smo protiv ovog projekta jer je istorija pokazala da je jedan od najvećih promašaja bila ideja srpske hegemonije na našem poluostrvu. Mi smo protiv ovog projekta jer je u suprotnosti sa našim nacionalnim projektom'''', rekao je Beriša, prenela je ''Koha ditore''.

Albanski premijer Edi Rama odlucio je da početni deo samita Otvorenog Balkana sa Zoranom Zaevom i Aleksandrom Vučićem premesti iz Tirane u grad Elbasan.

Odluka je, kako su preneli albanski mediji, doneta nakon što je Demokratska stranka najavila proteste u Tirani.

Vučić će večeras imati zajedničku večeru sa Ramom i Zaveom u Elbasanu, a sutra će uslediti radni sastanci i predviđeno je potpisavanje šest sporazuma.

Izvor: Танјуг

TiranaprotestOtvoreni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva