:

:

TV Most

clock

Mart 21, 2023   12:15

0

186

Todić: Odgovori Kancelarije EU i OEBS samo potvrdili da je odluka o eksproprijaciji protivzakonita

Kancelarija Evropske unije na Kosovu i Misija OEBS odgovorile su na pisma koja im je uputio bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić, povodom eksproprijacije imovine Srba u Leposaviću, i izrazile zabrinutost zbog tog postupka kosovske vlade, koju su pozvali da poštuje imovinska prava.

Todić je za Kosovo onlajn ocenio da su odgovori Kancelarije Evropske unije na Kosovu i Misije OEBS samo potvrdili ono na šta je od početka ukazivano, a to je da je odluka Vlade u Prištini protivzakonita i protivpravna.

“Sve na šta smo ukazivali od samog početka o ovoj jednostranoj, protivzakonitoj, protivpravnoj i diskriminatorskoj odluci Vlade iz Prištine o pokretanju postupka ekspropijacije zemljišta više od 83 hektara u KZ Dren i KZ Lešak na teritoriji opštine Leposavić, u odgovoru na pismo koje smo poslali 14.februara, dobili smo odgovor od Evropske unije i OEBS na Kosovu (i ako smo pisma uputili i ostalim međunarodnim misijama na Kosovu i ambasadama Kvinte, a koje do danas nisu odgovorile ) jasno se vidi i potvrđuje u oba odgovora na pismo, da je odluka Vlade iz Prištine o eksproprijaciji zemljišta protivzakonita, da je protivpravna, da krši osnovna ljudska prava, da je protiv interesa vlasnika i naslednika zemljišta, kao i meštana i stanovnika opštine Leposavić u celini”, kaže Todić.

Dodaje da će nastaviti da se bore za pravo i pravdu, za interese stanovnika, za ostvarenje osnovnih ljudskih prava, kao i za zaštitu, u ovom slučaju, privatne i društvene imovine.

"Verujem da su se i predstavnici ostalih međunarodnih misija i ambasada na Kosovu uverili u protivzakonitost i protivpravnost odluka Vlade iz Prištine, a mi ćemo nastaviti da se uz pomoć pravnog tima borimo i da radimo za interese naših stanovnika, koristeći sve pravne i druge demokratske mehanizme u cilju zaštite prava vlasnika i naslednika zemljišta”, kaže Todić.

Istakao je da su i u ovoj borbi svi zajedno i da se nada da će pravda i pravo biti na strani građana.

“Važno je da napomenem da smo se ovoj, još jednoj u nizu jednostranoj, protivzakonitoj i protivpravoj odluci Vlade iz Prištine o ekspropijaciji zemljišta usprotivili i podigli glas svi zajedno, jedinstveno i rukovodstvo opštine i narod, i pravni tim, koristeći pravne argumente i svi zajedno pokazali odlučnost i istrajnost u očuvanju legitimnih interesa, kao i očuvanju i zaštiti zemljišta od uzurpacije i slobodno mogu reći otimanja. Nadamo se da će pravo i pravda koja je na strani vlasnika zemljišta na kraju dati rezultat i da će Vlada iz Prištne odustati od sprovođenja ove jednostrane protivzakonite odluke”, zaključuje Todić.

Misije EU i OEBS na Kosovu zabrinute zbog eksproprijacije, pozivaju vladu da poštuje imovinska prava

"Misiju OEBS zabrinjava pitanje poštovanja imovinskih prava i pravnih postupaka u ovom i sličnim slučajevima na severu Kosova poslednjih meseci, a naše osoblje aktivno nadgleda ovo pitanje od avgusta prošle godine. Izneo sam svoju zabrinutost vladi i pozvao na poštovanje prava svih vlasnika imovine i redovan postupak u skladu sa zakonom", piše u pismu šefa Misije OEBS-a na Kosovu Majkla Devenporta.

Devenport je podsetio da su službenici OEBS, u okviru nadgledanja aktivnosti, prisustvovali javnoj raspravi koja je održana Leposaviću 15. februara.

"Iako je to bio važan trenutak da se čuju zabrinutosti vlasnika imovine i šire zajednice, nažalost niko iz vlade nije mogao da diskutuje o svrsi eksproprijacije. Ja sam ukazao vladi da je važno dati službene informacije o svrsi eksproprijacije. Očekujemo da će vlada to učiniti najkasnije u narednoj fazi procesa, kako to nalaže zakon. Očekuje se da će sledeći korak biti objavljivanje preliminarne odluke o eksproprijaciji. Kada vlada objavi preliminarnu odluku, pogođeni vlasnici zemljišta će imati pravo da ospore eksproprijaciju pred sudovima u skladu sa zakonski propisanim osnovama koje se odnose na legitimnost, neophodnost, proporcionalnost, nediskriminaciju i poštovanje zakona", dodao je Devenport u odgovoru Todiću.

Misija OEBS će, naglašava, nastaviti da prati ovo pitanje sa svim zainteresovanim stranama, nastaviće da se zalaže za poštovanje vladavine prava i savetovaće pogođene vlasnike imovine o dostupnim pravnim lekovima.

I Kancelarija EU na Kosovo uputila je Todiuću pismo sličnog sadržaja.

"Obraćamo Vam se povodom Vašeg pisma od 14. februara upućenog između ostalog našoj misiji, u kojem izražavate vašu zabrinutost u vezi sa nedavnim odlukama Vlade Kosova da sprovede eksproprijaciju nepokretne imovine, kako je navedeno, koja se nalazi na teritoriji opštine Leposavić. Specijalni predstavnik EU (SPEU) ima mandat da unapredi prioritete vladavine prava na Kosovu, pomogne i olakša napredak Kosova na evropskom putu i obezbedi doslednost i koherentnost aktivnosti EU na Kosovu. Misija EU za vladavinu prava na Kosovu Euleks ima mandat da prati odabrane predmete i suđenja u kosovskom pravosudnom sistemu i trenutno pažljivo prati postupak eksproprijacije", istakao je u svom pismu šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Suniog .

Kako je naglašeno u saopštenju Kancelarije EU po ovom pitanju, od 2. februara "EU sa zabrinutošću prati sve aktivnosti koje se odvijaju u katastarskim zonama opština Leposavić i Zubin Potok".

"Smatramo da se prava vlasnika imovine moraju u potpunosti poštovati u skladu sa važećim zakonom. U skladu sa gore navedenim, apelujemo na Vladu Kosova da preduzme sve napore kako bi osigurala da se poštuje propisani postupak i da se u potpunosti poštuju prava vlasnika imovine. Želimo da Vam se zahvalimo što ste nam skrenuli pažnju na ovako važno pitanje", poručio je predstavnik EU na Kosovu.

Izvor: Kosovo online; Foto: TV Most

KiMZoran TodićeksproprijacijaOEBSEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva