:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Jul 09, 2019   17:13

0

255

Todić: Snabdevenost namirnicama bolja, situacija i dalje neizvesna

Snabdevenost namirnicama, radnji na severu Kosova, bolja je nego pre deset - petnaest dana. Ipak, predstavnici lokalne samouprave kažu da je situacija neizvesna, zbog pooštrene kontrole uvoza srpske robe od strane Kosovske policije i 100% kosovske takse na tu robu.

Zoran Todić, gradonačelnik Leposavića, kaže da iako je došlo do „normalizacije“ u snabdevanju robe iz centralne Srbije, pitanje je dokle će ovakva situacija trajati, budući da, kako je naveo, Priština svakodnevno vrši pritiske na trgovce sa severa Kosova.

„Zadnjih 3-4 dana došlo je do poboljšanja što se tiče snabdevenosti naših trgovina na severu Kosova. Poboljšano je prisustvo osnovnih životnih namirnica iz centralne Srbije. Dokle će ovo da traje, sasvim je neizvesno u ovom trenutku reći, s obzirom na to da Priština svakodnevno vrši dodatne pritiske na naše trgovce, šaljući inspektore koji vrše kontrolu naših trgovaca. Dodatni pritisak je svakako i pojačana kontrola Kosovske pogranične policijske službe, tako da je sasvim neizvesno u ovom trenutku reći dokle će normalizacija ovog stanja trajati.“

Todić navodi da je rešenje za prevazilaženje ove situacije, ukidanje 100% takse na robu iz centralne Srbije, apelujući na međunarodnu zajednicu i vlasti u Prištini da učine nešto u tom pravcu.

„Znamo da su te takse i prepreka dijalogu koji je započet između Beograda i Prištine... U ovom trenutku trpe najviše naši građani, stvara se taj dodatni jaz i nepoverenje prema kosovskim Albancima. “

Dvodnevnim zatvaranjem radnji pre desetak dana, privrednici su skrenuli pažnju javnosti na probleme koje imaju i upozorili šta bi moglo da se dogodi ako bi radnje ostale duže pod katancem. 

„Osnovni problem je i dalje taksa i nemogućnost normalnog poslovanja. Robe neke ima, ali to je sve polovično, nije normalna snabdevenost. Videćemo šta će se dalje dešavati. Ljudi se snalaze na različite načine, trgovci se snalaze na razne načine, uzima se roba i autima, pa pokušava se na prelazu do tih 150 evra, koliko je kao dozvoljeno, ali i to predstavlja veliki problem, jer i dalje vrše torturu nad tim narodom koji pokušava bar autima da prebaci hranu“, ukazuje Radoš Petrović, predsednik Udruženja privrednika.

Vlada Kosova je, kada su prodavnice u četiri opštine na severu bile zatvorene, na sever poslala kamione sa osnovnim potrepštinama. Građani nisu bili zainteresovani za kupovinu te robe. 

Izvor: Radio Kontakt Plus

KiMTodićnamirnicesnabdevenosttakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva