:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Jun 04, 2023   11:36

0

112

Todić: Život u Leposaviću paralisan, u toku Kurtijev tihi progon Srba

Bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić izjavio je danas da Srbi u toj opštini već sedam dana, mirno protestuju i iskazuju neslaganje sa, kako ističe, nerazumnim akcijama Aljbina Kurtija i njegove vlade.

 

Todić je za TV Prva rekao da je zgrada opštine od prošlog petka pretvorana u kasarnu, dok su oko zgrade pripadnici Kfora, koji su postavili bodljikavu žicu, te da je život u Leposaviću - paralisan.

"U zgradi je i dalje takozvani predsednik opštine koji je izabran na kvazi izborima održanim 23.aprila, na koje nijedan Srbin, Bošnjak, Rom nije izašao, a na kojima je zabeležen i manji broj albanskih glasača. Narod ne prihvata i ne želi da neko sa 100 glasova predstavlja i radi navodno u interesu srpskog stanovništva", objasnio je Todić.

Kaže da Kurti sprovodi jednostrane akcije protiv opstanka srpskog naroda, koji je konstantno pod pritiskom od 1999. godine.

Todić je podvukao da je u toku tihi progon srpskog naroda.

"Setimo se da je sve krenulo 2021. u septembru, kada je vlada donela odluku da zabrani KM tablice i srpske lične karte. I tada je Kurti poslao specijalce da sprovedu silom tu zabranu. I tada su se pojavljivali spiskovi onih koji ugrožavaju ustavni poredak. Svaku odluku i akciju koju sprovodi Kurtijeva vlada na severu zasnovana je na upotrebi sile", naglasio je on.

Podsetio je i da je prilikom upada naoružanih specijalaca u zgradu opštine primenjena prekomerna sila.

"Od tog dana imamo haotičnu i tešku situaciju. Od tog petka sve je stalo u Leposaviću. Deca ne idu u školu, zaposeli su ključnu instituciju u našoj opštini. Život je stao, sve je paralisano. Ova zgrada funkcioniše od 1999. godine kao servis za potrebe građana", rekao je on.

Kazao je da očekuje da se kriza razreši na miran način.

"Srpski narod je rešen i odlučan, a biće i istrajan do ispunjenja zahteva da se predsednik opštine povuče i obavlja dužnost tamo gde je položio zakletvu, da se povuku policijske snage iz zgrade opštine i dozvoli nesmetan ulazak zaposlenima", rekao je Todić.

Istakao je i da deo odgovornosti za ovakvo stanje snosi i deo međunarodne zajednice.

Izvor: Kosovo Onlajn

Zoran TodićLeposavićKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva