:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Januar 12, 2021   15:40

0

233

Todosijević: Najteže u Grabovcu i Rudaru; Opština i Kancelarija za KiM će pomoći stanovništvu u otklanjanju štete

Zbog obilnih kiša i naglog topljenja snega, Ibar se na teritoriji opštine Zvečan  izlio iz korita. Najveću štetu pretrpela su domaćinstva u mesnim zajednicama Grabovac i Rudare, a kako je za Radio Kosovsku Mitrovicu rekao predsednik Privremenog organa  ove opštine Ivan Todosijević, krizni štab je formiran, sve raspoložive ekipe su na terenu, pomažu meštanima, a pomoć će u sanaciji štete, uputiti i Opština Zvečan i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

“Nažalost, stanje nije dobro. U Grabovcu imamo, slobodno mogu da kažem, 100% poljoprivrednog zemljišta koje  je poplavljeno. Ugrožene su i kuće koje se nalaze bliže reci, a u Rudaru je voda prodrla do prvih kuća  kod mosta. Ekipa Vatrogasne jedinice je na terenu, odneli smo već određenu količinu džakova sa peskom kako bi se sprečilo dalje prodiranje vode u domaćinstva” rekao je predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan.

Svi pripadnici Vatrogasne jedinice su na terenu, radnici JKP Zvečan su sa njima a ako bude bilo potrebe, Todosijević upućuje apel građanstvu da bude u pripravnosti i  pruži pomoć ekipama na terenu.

Todosijević je napomenuo da je jutros došlo do većeg dotoka vode sa jezera Gazivode, što je dodatno podiglo nivo Ibra, ali je u toku dana nakon razgovora sa nadležnima u hidrocentrali,  dotok  smanjen sa 60 na 20 kubika, što je minimum za održavanje energetskog sistema.

Veliki je dotok vode i iz Sitnice i Laba, koji prouzrokuju  poplave i na centralnom Kosovu i Metohiji, kaže Todosijević

“Ono što može donekle da umiri i meštane i mene, jeste informacija koju sam dobio u razgovoru sa nadležnima u opštinama Vučitrn i Prilužje, gde su mi rekli da je Sitnica metar u opadanju, a i Lab, i ja se nadam da će tokom dana doći i do stagnacije vodostaja Ibra” rekao je Todosijević.

Zbog poplava na teritoriji Zvečana, opština je juče formirala Krizni štab. Pred sutrašnje zasedanje štaba, opštinska ekipa je jutros obišla sva poplavljena domaćinstva i napravila foto-dokuentaciju.

“Sutra ćemo imati zasedanje Kriznog štaba, videti kolika su finansijska sredstva potrebna za sanaciju i ono što mogu da obećam je da će i Opština Zvečan i Kancelarija za KiM čiji su predstavnici sa nama na terenu, učiniti sve da se šteta nadoknadi” poručio je Todosijević.

Ipak, iako su vremenski uslovi glavni okidač za ovakvu situaciju, Todosijević naglašava da nisu jedini.

“Ljudski faktor čini da imamo ovakvu situaciju. Neplansko odlaganje raznog materijala pored reka i aktivnosti koje nisu predviđene za priobalje, su uticali na to da imamo situaciju kakva je danas” .

Saobraćaj se na teritoriji Zvečana obavlja bez problema.

Gradonačelnik Opštine Zvečan Vučina Janković zahvalio se Vatrgogasnoj jedinici i svim radnicima koji su odmah reagovali i pružili pomoć građanstvu.

 “Iskreno se nadamo da će se Ibar uskoro povući. Nadležne sčužbe su na terenu i  zahvaljujem i Vatrogasnoj brigadi i JKP Zvečan na saradnji. Najvažnije je da građani znaju da nisu sami i da Opština Zvečan u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju preduzima sve što je u njenoj moći da pomogne ljudima” rekao je Janković.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

KiMZvečanpoplavaTodosijevićKancelarija za KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva