:

:

TV Most

Foto: wikipedia

clock

Februar 27, 2020   14:04

0

247

TOG: Raste broj turista i noćenja u smeštajnim objektima na teritoriji opštine Gračanica

Gračanica, kao turistička destinacija, beleži porast u broju noćenja, saopšteno je iz Turističke organizacije Gračanice (TOG).

To su pokazali rezultati istraživanja koje je TOG sprovela u 28 ugostiteljskih objekata, a na osnovu podataka dobijenih od vlasnika. Prema ovom istraživanju, 71% od ukupno anketiranih vlasniha smeštajnih ugostiteljskih objekata izjavilo je da je imalo veći broj gostiju u odnosu na 2018. godinu.

U prošloj godini relalizovano je 82.750 noćenja (oko 6000 noćenja – 8%  više nego u 2018. godini), dok su prihodi ostvareni od noćenja dostigli 4.8 miliona evra (iznos je povećan oko 400.000 evra u odnosu na prošlu godinu).

Kako je istaknuto, Gračanica, kao turistička destinacija, postaje poznatija  atraktivnija na svetskoj turističkoj mapi, najviše zbog manastira Gračanica, koji se nalazi na UNESKO listi svetske baštine. Zbog manastira Gračanica, turisti u Gračanici borave samo par sati, jer je manastir bio samo usputno odredište.

Međutim, u 2016. godini je sa uređenjem arheološkog nalazišta Ulpijana i njegovim proglašavanjem u arheološki park, Gračanica je od turističkog resursa dobila još jedan turistički proizvod, tj, turističku atrakciju koja je pristupačnija i interesantnija turistima. Istraživanje je pokazalo da je uređenje Ulpijane uticalo na dodatno zadržavanje turista i povećanje prihoda u ugostiteljskim objektima u opštini Gračanica. Sa izgradnjom novih turističkih atrakcija, organizovanjem međunarodnih festivala i kreiranjem novih turističkih proizvoda, kao što je to planirano u Strategiji razvoja turizma opštine Gračanica (2016-2021), turistička ponuda Gračanice će se znatno proširiti. Kreiranje dodatnog sadržaja je od ključnog značaja za duži boravak turista u Gračanici, a samim tim i povećanje prihoda od turizma.

Tokom 2019. godine, više od 110.000 turista je posetilo manastir Gračanicu, dok je oko  40.000 (uglavnom domaćih) turista posetilo arheološki park Ulpijanu. Najposećeniji festival koji je organizovala TO Gračanice, bio je Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata Štit/Shield, sa oko 3.000 posetilaca.

Još jedan vrlo važan faktor koji je uticao na povećanje broja turista i bolji prihod u sektoru turizma, tokom prošle godine, je povećanje investicija u razvoj turizma. Tokom 2019. godine, Turistička organicazija Gračanice realizovala je 6 projekata sa više od 100 aktivnosti značajnih za održivi razvoj turizma u opštini Gračanica. Sve ove aktivnosti, uključujući promotivne kampanje, poboljšanu saradnju sa turističkim agencijama i organizacijama u regionu, kao i veliki broj organizovanih događaja na teritoriji opštine, uticali su na povećanje broja domaćih i stranih turista. Pored toga, veliki doprinos razvoju turizma dao je Dom kulture Gračanica, koji je prošle godine realizovao veliki broj događaja.

Izvor: Opština Gračanica,Turistička organizacija Gračanice

KiMGračanicaturizam
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva