:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 23, 2023   22:23

0

96

Tolkač: Agresija nad Ukrajinom potpuno uništila našu ekonomiju i infrastrukturu

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je danas, povodom godišnjice sukoba u Ukrajini, da njegov narod prepoznaje da je rat između Rusije i Ukrajine počeo još 2014. godine, a da je od 24. februara 2022. godine Ruska Federacija počela, kako je rekao, sveobuhvatnu agresiju nad Ukrajinom.

"Danas smo izgubili dosta izvora struje, tokom poslednjih 6 meseci od septembra ove godine, više od 20.000 projektila je ciljalo Ukrajince i većina gađanih objekata su civilni objekti, a ne vojni objekti, i u tom slučaju to je potpuno uništilo našu ekonomiju i infrastrukturu", rekao je Tolkač u intervjuu T a n j u g u. 

Ambasador kaže da je "ova okupacija Ukrajine" počela kao navodna specijalna operacija protiv, kako kaže, nacista, ali da je tokom ove godine postala sveobuhvatan rat protiv ukrajinskog naroda. 

Iako ne može da proceni šta će se dešavati narednih dana, jer se, kako kaže, obe strane spremaju za narednu ofanzivu, ambasador Tolkač  kaže da čvrsto veruje da će Ukrajinci osloboditi svoju teritoriju i da njihova vojska to može da uradi zahvaljujući podršci koju dobijaju od saveznika i prijatelja. 

"Mislim da je ovo vrlo specifična situacija i da su se sve evropske zemlje, kao i sve zemlje Zapada udružile i integrisale tokom ove situacije. Ne vidimo neke glasove protiv Ukrajine i u ovom slučaju smo zaista zahvalni na celokupnoj podršci koju smo dobili od naših saveznika", rekao je Tolkač.

Dodao je da je rezultat te podrške i dobijanje neophodne opreme - tenkova, helikoptera i aviona koji mogu pomoći u, kao je rekao, oslobađanju njihove teritorije. 

"Jedan od glavnih uslova za nas jeste da oslobodimo našu teritoriju, međunarodno priznatu teritoriju, u okvirima iz 1991. godine, kao nezavisne i priznate ukrajinske države, kao i nezavisne ruske države koja je tada priznata. I mogu samo da vam kažem da verujemo da će nam ova podrška pružiti priliku da oslobodimo našu teritoriju i započnemo diplomatske pregovore. Kao što znate, naš predsednik je predstavio 10 tačaka koje će biti predmet ne samo početka ovih pregovora, nego i za neki budući okvir za međunarodni bezbednosni sistem", naveo je ambasador. 

Tolkač ističe da samo jedna osoba može da prekine ovaj rat, a to je, kaže, predsednik Rusije Vladimir Putin. 

"Njegova spremnost da zaustavi rat i vrati svoje trupe može kreirati priliku za početak mirovnih pregovora. Bilo koja druga osoba ili bilo koji drugi političar na svetu ne može uraditi ovo, jer osoba koja nešto započne mora biti osoba koja će to i završiti", objašnjava ukrajinski ambasador.  

Govoreći o Srbiji i Ukrajini kao dva kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, Tolkač kaže da taj put naše dve zemlje moraju da prođu zajedno i da u tom smislu Ukrajina ceni napore Srbije u okviru međunarodnih organizacija. 

On veruje da će Srbija nastaviti da priznaje teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine, kao što je, kako navodi, Ukrajina uvek zauzimala istu poziciju kada se radi o teritorijalnom integritetu Srbije. 

"Za mene kao diplomatu, jednostavno je da razumem zašto Srbija ne može da se pridruži evropskim sankcijama, ali za naše ljude, naše vojnike, naše branioce, naše žene i decu koji su pod bombardovanjem ruskih projektila i aviona, njima je teško da nađu opravdanja. Mislim da je naša budućnost u našim rukama i da se možda svi nalazimo u istom brodu", navodi Tolkač. 

Na pitanje da li će Ukrajina ostati pri stavu da ne prizna nezavisnost tzv. Kosova, Tolkač je podsetio da se njihova  Vrhovna Rada 1999. godine izjasnila da se protivi NATO operacijama u Srbiji, i da je taj stav zadržan do danas i da nikada nisu pokušali da to promene. 

"Ponekad je nekim našim građanima teško da razumeju zašto Priština u potpunosti podržava Ukrajinu kao nezavisnu državu i njen teritorijalni integritet i pokušala je da se pridruži svim sankcijama protiv ruskih agresora. I zašto je ta situacija drugačija ovde, u Beogradu, u Srbiji. Dakle, ali, zaista, mi se zvanično protivimo nezavisnosti tzv. Kosova, kao i 1999. godine", rekao je Tolkač za T a n j u g.

Ambasador je naglasio da veoma ceni to što je Srbija, u više navrata, dostavljala humanitarnu pomoć Ukrajini, kao i to što je pomogla i izbeglicama u Srbiji, kojih danas ima oko 7 hiljada. Najvažniji centar za starije ukrajinske građane, za žene sa decom koji ne mogu da brinu o sebi je Vranje, gde su, kako je rekao, veoma dobri uslovi i gde je izbeglice dobijaju svu neophodnu podršku.

Posebno je, kaže, zahvalan našem predsedniku na pomoći, kao i njegovoj supruzi koja je obezbedila dva ambulantna vozila koja su sada u upotrebi u Ukrajini. Zahvalan je i narodu Srbije na novčanoj pomoći od 3 miliona, ali i humanitarnoj pomoći koja je transportovana u njegovu zemlju.

Na pitanje da li ga uznemirava slovo "Z" koje se može videti i u Srbiji, Tolkač kaže da je veoma teško razumeti zbog čega neki ljudi u Srbiji podržavaju tu agresiju protiv nezavisne ukrajinske države.

"U ovom slučaju, to nije neki simbol Rusije, to je simbol agresije. Mi veoma dobro razumemo i veoma cenimo vašeg predsednika koji je izjavio da je protiv regrutacije građana Srbije u neke terorističke grupe", rekao je Tolkač. 

Dodao je da zna da su privatna Vagner kompanija i još neke druge takozvane privatne vojske Rusije, regrutovale mnogo kriminalaca iz ruskih zatvora i da je veoma zahvalan našem predsedniku i ministru odbrane koji razumeju situaiju i koji su izjavili da je to neprihvatljivo za Srbiju.

"Mi to veoma cenimo", rekao je Tolkač.

Izvor: T a n j u g

Volodimir TolkačUkrajinaratRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva