:

:

TV Most

clock

Mart 17, 2019   17:33

0

168

Tomašićeva: Hrvatska treba da uslovi ulazak Srbije u EU

Hrvatska evroparlamentarka Ruža Tomašić, poznata po neoustaškim i antisrpskim stavovima, izjavila je za Hinu da će se ponovo kandidovati na izborima za Evropski parlament, koji se održavaju u maju.

Ruža Tomašić ocenjuje da Hrvatska može da ima koristi od integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, najviše zbog proširenja tržišta, ali je iznela tvrdnju da EU treba da postavi jasnije kriterijume pristupanja tih zemalja.

"Slažem se da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije, ali ne smemo nikome da gledamo kroz prste, svako mora da ispuni određene uslove", rekla je Tomašićeva.

Tvrdi da se bilateralni sporovi koje Srbija ima sa Hrvatskom, među kojima je kao ključne navela "pitanje nestalih i vraćanje otetih kulturnih dobara za vreme domovinskog rata", treba da se rešavaju u sklopu procesa pristupanja Srbije EU.

"Plaćanje ratne odštete nisu toliko ključni problemi, koliko rešavanje pitanja nestalih i povratka otetih kulturnih dobara", istakla je hrvatska evroparlamentarka.

Dodaje da bi Zapad za te dve tačke imao sluha, samo u tome, kako kaže, Hrvatska treba da nastupi čvršćim stavom.

"Hrvatska treba da insistira na tome da se ta bilateralna pitanja rešavaju u sklopu ulaska u Evropsku uniju, a u protivnom treba uskratiti podršku Srbiji", tvrdi Tomašićeva.

Izvor: Танјуг

TomaševićHrvatskaSrbijaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva