:

:

TV Most

clock

Avgust 02, 2020   10:52

0

195

Tomčić: Pravoslavno nasleđe na Kosovu ekranizovano, uskoro pred gledaocima

Kako izgledaju srpske svetinje na Kosovu danas, ali i kako su izgledale one koje su nažalost porušene, moći će uskoro da vide gledaoci širom Srbije, piše „Politika“.

Zahvaljujući dokumentarnom serijalu „Srpske svetinje na Kosovu i Metohiji“ u produkciji „Filmskih novosti“, čije je snimanje posle dve godine nedavno završeno, javnosti će biti prikazano čitavo pravoslavno nalsleđe na Kosovu.

Prvi put će sveobuhvatno biti ovekovečeno 189 lokacija – crkava i manastira, ali i crkvišta i manastirišta, odnosno mesta na kojima su nekad bile svetinje.

Kako za „Politiku“ kaže Vladimir Tomčić, generalni direktor „Filmskih novosti“, zahvaljujući grafičkoj animaciji na osnovu dostupne arhivske građe, gledaoci će moći da vide i spoljašnjost i unutrašnjost pojedinih hramova kakvi su bili nekada u punom sjaju.

„Na osnovu sačuvanih skica, nacrta, povelja i drugih dokumenata biće verno reprodukovam izgled tih zdanja. To se ne odnosi samo na crkve i manastire kojih više nema već i na one koji su obnavljani, ali ne u celosti, poput manastira Banjska u kojem je od čitavog nekadašnjeg kompleksa danas očuvano svega desetak odsto“, objašnjava Tomčić.

Nazivajući ovaj serijal „rentgenskim snimkom prisustva Srba na Kosmetu kroz svetinje“, on dodaje da u ovom poduhvatu učestvuje više od 100 sagovornika – istoričara umetnosti, duhovnika, meštana, istoričara i drugih – a da je ukupno angažovano 130 osoba.

„Sve lokacije su dosad snimmljene, a završeno je 19 od 90 predviđenih eizoda. Prva sezona serijala će se od jeseni emitovati na RTS. Na ovaj način nećemo prikazati samo lepotu i duhovnost svetinja, već i svakodnevni život Srba na Kosmetu i neraskidivu vezu srpskog življa sa hramovima, uz običaje i rituale kao što su krštenja, venčanja, monašenja, Božić, Uskrs, slave i okupljanja. Za snimanje je korišćena najsavremenija oprema, dronovi, kamere i rasveta, a angažovani su različiti reditelji i scenaristi“, objašnjava Tomčić.

Za ovaj poduhvat, autori su dobili blagosloov patrijarha Irineja i vladike Teodosija, a na različite načine ideju su podržali i Ministarstvo kulture i ifnormisanja, Ministarstvo spoljnih poslova, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Kancelarija za KiM.

Od arhivske građe, osim impresivne dokumentacije „Filmskih novosti“, korišćeni su snimci iz dokumentacije RTS, TV Hram, srpskih televizija na Kosovu, ali i iz šest privatnih kolekcija, koji će prvi put biti prikazani.

Među eksluzivitetima serijala, Tomčić ističe to što je kamerom ovekovečen ritual monašenja.

„Zbog intimnosti tog čina, to jest osobe koja tim ritualom započinje novi život, javnost nema priliku da vidi kako izgleda monašenje. Mi smo uspeli to da snimimo. Takođe, snimili smo i horove pri crkvama i kulturnim centrima na Kosmetu koji pevaju manje poznate narodne pesme, negujući muzičku baštinu“, navodi Tomčić.

Izvor: Politika

KiMsrpske svetinje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva