:

:

TV Most

clock

Avgust 23, 2019   22:19

0

146

Toplotni talas u Britaniji, čak 85 odsto građana zabrinuto zbog klimatskih promena

Velika Britanija stavljena je u narandžasto – treće stanje pripravnosti zbog vrućina koje se očekuju tokom vikenda. Najtoplije će biti na istoku Engleske gde je za ponedeljak, 26. avgust, prognozirano da će temperature dostići nikada do sada u ovom periodu zabeleženih 33 stepena Celzijusa.

I dok vrućina ne popušta, najnovije ispitivanje britanskog javnog mnjenja pokazuje da je čak 85 odsto stanovništva zabrinuto zbog klimatskih promena.

Najviša avgustovska temperatura u istoriji ove zemlje zabeležena je pre dve godine u Linkonširu i iznosila je 28,2 stepeni Celzijusa.

Meteorološka statistika u Velikoj Britaniji vodi se od 1841. godine. Najtopliji dan u istoriji Britanskih ostrva bio je 25. jul ove godine kada je žiža u termometru u botaničkoj bašti u Kembridžu dostigla 38,7 stepeni Celzijusa.

Ministarstvo zdravlja savetuje stanovništvo da ne napušta svoje domove između 11 i 15 sati u naredna tri dana. Građanima se preporučuje da piju što više tečnosti i ne otvaraju prozore i vrata. Starijima se savetuje da uopšte ne izlaze na ulicu.

I dok vrućina ne popušta, najnovije ispitivanje britanskog javnog mnjenja pokazuje da je čak 85 odsto stanovništva zabrinuto zbog klimatskih promena. To je najveći procenat od 2005. godine kada je "Ipsos MORI" počeo da redovno pita građane za mišljenje o promeni klime.

U poslednjih pet godina procenat građana koji su "izuzetno zabrinuti" zbog sve ektremnijih vremenskih prilika skočio je za 18 na rekordnih 52 odsto.

Klimatska kretanja više brinu žene nego muškarce. Ako se gleda celokupno stanovništvo, među najzabrinutijima je 55 procenata žena za razliku od 48 odsto muškaraca.

Građani i dalje nisu načisto šta izazova nagli porast temperature. Oko četvrtina njih smatra da su ljudske aktivnosti uzrok broj jedan. Petneast odsto veruje da je reč o prirodnim procesima, a ostatak stanovništva ubeđen je da oba faktora doprinose najtoplijem letu u istoriji.

Velika Britanija je 2008. godine preuzela obavezu da ispuštanje štetnih gasova u atmosferu smanji za 80 odsto do 2050. godine.

U poslednjim danima svog mandata premijerka Tereza Mej obelodanila je planove da se do tog roka emisija zagađivača svede na nulu. Skoro dve trećine Britanaca starosti između 18 I 34 godine smatra da taj rok treba da bude još kraći.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva