:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2023   13:02

0

110

Torlak: Zamenjena jedna serija BSŽ vakcina, bebe primaju bezbedne i proverene

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak“ saopštio je zbog minimalnog odstupanja od spefikiacije leka povučen ajedna serija BSŽ vakcine i zamenjena drugom. Kako je saopšteno sporna serija je povučena i zamenjena drugom u roku od 24 sata i ponovili da bebe u porodilištima primaju proverene i bezbedne vakcine.

Vodeći brigu o bezbednosti i zdravlju stanovništva Srbije, Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak“ je kao nacionalni, odgovorni proizvođač i nosilac dozvole za lek "BCG vakcina, liofilizovana“ usled minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka, doneo odluku da iz prometa dobrovoljno povuče seriju broj 2710822 sa teritorije cele zemlje.

Naime, čim se pojavila i najmanja sumnja o odstupanju od specifikacijskih zahteva predmetne vakcine, Institut "Torlak“ je odmah preventivno reagovao i seriju iste povukao iz prometa. U skladu sa dostavljenim informacijama od strane zdravstvenih ustanova na teritoriji Srbije Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak“ je 16. marta izvršio povlačenje zatečenih količina od ukupno 834 bočice predmetne vakcine.

U cilju održavanja kontinuiteta obavezne imunizacije pacijenata i elimininacije mogućnosti za nestašicom predmetnog leka, Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak“ izvršio je snabdevanje svih zdravstvenih ustanova iz plana mreže zdravstvenih ustanova odgovarajućom količinom BCG vakcine.

"Torlak“ je odmah po dobijanju informacije o potencijalnom minimalnom odstupanju od specifikacijskih zahteva predmetne vakcine, obavestio sve zdravstvene ustanove kako o povlačenju svog proizvoda, tako i o nastavku kontinuiranog snabdevanja zdravstvenih ustanova novim količinama odgovarajuće vakcine, a sve u cilju nastavka obavezne imunizacije stanovništva predmetnom vakcinom.

Pomunita serija je povučena u roku 24 časa sa teritorije cele Srbije i zamenjena novom serijom. Brzom reakcijom nadležnih organa nije došlo do nestašica pomenute vakcine samim tim ni jedno pordoilište niti Zavod nisu ugroženi. Roditelji nemaju razloga za zabrinost, bebe u poridlištima primaju proverene, bezbedne i kontorisane vakcine koje su prošle sve neophodne provere i zakonske procedure pre stavljanja u upotrebu, navodi se usaopštenju "Torlaka".

Izvor: RTV

TorlakimunizacijaBSŽ vakcina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva