:

:

TV Most

Foto: MFA

clock

Avgust 04, 2022   17:56

0

30

Tradicionalno prijateljstvo i jake veze Srbije i Kube

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković posetu Kubi započeo je sastankom sa šefom kubanske diplomatije Brunom Rodrigesom Pariljom kome je zahvalio na doslednoj podršci koju Kuba pruža očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Konstatujući da bilateralne odnose krasi tradicionalno prijateljstvo i istorijska bliskost naših naroda, Selaković je poručio da je Srbija jasno opredeljena da takve odnose dodatno unapređuje i učini još sadržajnijim.

On je ukazao da je potrebno raditi na daljem jačanju političkog dijaloga na svim nivoima, kroz realizaciju poseta zvaničnika obe zemlje, ali i održavanjem kontinuiteta političkih konsultacija.

Selaković je izrazio zadovoljstvo i činjenicom da je njegova poseta realizovana u godini u kojoj obeležavamo 120. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, istakavši da je tokom susreta sa kubanskim kolegom razmotreno i nekoliko inicijativa za obeležavanje ovog jubileja.

Ministar je upoznao kubanskog kolegu sa aktuelnom situacijom i poslednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, ujedno, zahvalivši na doslednoj podršci koju Kuba pruža očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i podršci u međunarodnim organizacijama.

Šef srpske diplomatije preneo je punu podršku Srbije nastojanjima Kube da u multilateralnim okvirima traži modalitete za prevazilaženje situacije vezane za ukidanje ekonomskog, finansijskog i trgovinskog embarga Sjedinjenih Američkih Država.

Selaković je ukazao da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje, istakavši našu spremnost i interes za saradnjom u brojim oblastima.

S tim u vezi, ministar je napomenuo i da je veoma značajno što je ove godine potpisan Akcioni plan za 2022-2023. godinu, u cilju razvoja saradnje između Privrednih komora Srbije i Kube i čvršćeg povezivanja privrednika.

Selaković je informisao ministra Rodrigesa o procesu evrointegracija Srbije, ali i predstavio inicijativu „Otvoreni Balkan“, podvukavši da je njen cilj ekonomsko povezivanje i bolji životni standard građana regiona.

Izvor: T a n j u g

SrbijaKubaNikola Selaković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva