:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Januar 09, 2021   21:04

0

217

Tramp četvrti američki predsednik u istoriji koji preskače inauguraciju naslednika

Donald Tramp bi mogao da bude tek četvrti američki predsednik u istoriji SAD koji je preskočio inauguraciju svog naslednika, ako postupi onako kako je to ranije najavio i ne prisustvuje stupanju na dužnost Džoa Bajdena.

Poslednji put se to dogodilo 1869. godine, kada je odlazeći predsednik Endru Džonson odbio da putuje na ceremoniju u istoj kočiji kao i izabrani predsednik Julises Grant, prenosi Bi-Bi-Si.

Mediji su ranije izvestili da Tramp planira da 20. januara, kada je Bajdenova inauguracija, bude na svom golf terenu u Škotskoj, ali škotska premijerka Nikola Stardžon rekla je da mu neće dozvoliti ulazak u zemlju zbog novih Kovid 19 mera.

„Trenutno ne dozvoljavamo ljudima da uđu u Škotsku bez suštinske potrebe, a to bi se odnosilo na njega baš kao što se odnosi i na bilo koga drugog, pošto golf nije ono što bih smatrala suštinskom potrebom“, poručila je škotska premijerka.

Američki predsednik Donald Tramp ranije je izjavio da neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsednika Džoa Bajdena.

Tramp je na svom Tviter nalogu napisao da nema nameru da se pojavi na inauguraciji demokratskog kandidata 20. januara.

Bajden: Dobro je što Tramp neće biti na mojoj inauguraciji

Izabarani američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je dobra stvar što odlazeći predsednik Donald Tramp neće biti na njegovoj inauguraciji 20. januara.

Bajden je dodao da je to jedna od retkih stvari u kojima se slažu, prenosi Si-En-En.

"Premašio je i ono najgore što sam od njega očekivao. Bio je sramota za SAD, osramotio nas je širom sveta, nije dostojan funkcije predsednika", dodao je Bajden na konferenciji za novinare.

On je rekao da potpredsednik Majkl Pens dobrodošao na inauguraciju.

Izvor: RTV, T a n j u g

Donald TrampSADinauguracijaDžo Bajden
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva