:

:

TV Most

Foto: Arhiva

SAD

clock

Oktobar 24, 2018   19:49

0

56

Tramp "cilja na Rusiju, misli na Kinu, pogađa Evropu"

Političari gotovo svih nemačkih stranaka kritikuju planove predsednika SAD Donalda Trampa da istupi iz ugovora INF o zabrani proizvodnje i korišćenja nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa, prenosi Dojče vele.

Dojče vele takođe prenosi i reagovanja nemačke štampe, pa tako list Štutgarter cajtung piše da predsednik SAD Donald Tramp hoće da poništi ugovor INF sklopljen 1987.

"Po tom ugovoru, Rusi i Amerikanci ne smeju posedovati nuklearne rakete srednjeg dometa. Radi se o raketama dometa između 500 i 5.500 kilometara. To je možda bio najveći uspeh međunarodne kontrole naoružavanja. Kraj tog ugovora bi bio katastrofa - posebno za Nemce", navodi ovaj list.

List Rajniše post piše da je svetski ugovor o klimi poništen, da je atomski ugovor sa Iranom takođe poništen, da je sporazum o razoružanju sa Rusijom poništen.

"Čovek se može pouzdati u Donalda Trampa. Predsednik SAD nastavlja tamo gde je nedavno stao: sledećim poništavanjem jednog ugovora koji je značajan za međunarodnu bezbednost. Istupanjem iz tog ugovora, on je enormno podgrejao opasnost od nove trke u naoružavanju.", dodaje Rajniše post.

Noje osnabriker cajtung primećuje da "niko ne sumnja u to da Moskva krši ugovor, ali umesto da se bori za održanje ugovora, Vašington cepa dokument."

To ne vodi ka cilju, osim ako SAD same neće da obezbede nuklearno pojačanje svog arsenala. Izgleda da će se sve upravo tako završiti. Modernizacija nuklearnog arsenala SAD je dogovorena, militarizacija svemira je Trampov san - između ostalog, i da bi se držao korak sa Kinom", konstatuje ovaj list.

Frankfurter rundšau smatra da "pretnjom da će istupiti iz sporazuma INF Tramp cilja na Rusiju, misli na Kinu, a pogađa - pre svega Evropu".

LIst dodaje da se u unakrsnoj vatri velikih sila nalaze evropski bezbednosni interesi i da su u jeku napada na one koji navodno neće da plate doprinos za NATO i istupanja iz ugovora sa Iranom, ojačale sumnje u pouzdanost američkih bezbednosnih garantija za Evropu.

"Sada, kada Tramp ide na konfrontaciju sa Rusijom preko glave Evrope, te sumnje postaju izvesnost. To što Vašington uopšte ne uključuje svoje evropske saveznike u jednu tako škakljivu geostratešku odluku, izraz je dubokog nepoverenja", piše Frankfurter rundšau.

Švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung navodi da je "sa aneksijom Krima i ratom u Istočnoj Ukrajini, Putin prešao na krajnje agresivnu spoljnu politiku, ne hajući pri tome za zapadne interese", prenosi DW.

"Rakete srednjeg dometa sa nuklearnim bojevim glavama, uperene ka prestonicama u susedstvu, to bi bio dalji stepen eskalacije. No, istupanje SAD iz ugovora INF je riskantno. Ono bi Moskvi omogućilo slobodu u trenutku u kojem SAD još ne raspolažu ekvivalentnim sistemom raketa srednjeg dometa", piše švajcarski list.

Noje cirher cajtung dodaje da bi glavni cilj Vašingtona trebalo da bude da zajedno sa Moskvom ponovo postave INF na solidan osnov, pa da onda zajedničkim snagama uključe u takve ugovore Kinu, Indiju ili Pakistan.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva