:

:

TV Most

Foto: EPA

SAD

clock

Januar 06, 2021   19:08

0

35

Tramp na protestu svojih pristalica: Nikada nećemo priznati

Američki predsednik Donald Tramp danas je na skupu svojih pristalica poručio da nikada neće priznati pobedu na predsedničkim izborima 2020. godine novoizabranom predsedniku Džou Bajdenu, tvrdeći još jednom da je na izborima došlo do velike prevare birača.

"Nikada nećemo odustati, nikada nećemo priznati", rekao je Tramp tokom skupa na području parka Elips u blizini Bele kuće, tvrdeći bez dokaza da su tom događaju prisustvovale stotine hiljada ljudi, prenosi Rojters.

Predsednik je takođe proučio da će zaustaviti krađu.

Prethodno su se hiljade Trampovih pristalica, među kojima i pripadnici krajnje desničarskih grupa, okupile u Vašingtonu na protestu uoči sednice Kongresa, a na kojoj treba da bude "overena" pobeda demokrate Džoa Bajdena na predsedničkim izobrima 3. novembra.

Tramp je na Tviteru napisao "veliko okupljanje!"

Ukupno 535 članova Kongresa, koji čine Senat i Predstavnički dom, zasedanje počinju u jedan sat posle podne po lokalnom vremenu. Sednicom predsedava aktuelni potpredsednik države i predsedavajući Senata Majk Pens.

Reč je o jednoj od završnih procedura verifikacije ishoda izbornog procesa u SAD koju propisuje američki Ustav.

Prema rezultatima Elektorskog koledža, koje je to telo usvojilo 14. decembra, potvrđena je izborna pobeda demokratskog kandidata Džozefa Bajdena nad republikanskim kandidatom i aktuelnim predsednikom Donaldom Trampom.

Na osnovu tih rezultata izabrani predsednik Bajden osvojio je 306 elektorskih glasova prema Trampovih 232, navodi Glas Amerike.

Protivljenje rezultatima Elektorskog koledža najavilo je više od stotinu republikanskih kongresmena u Predstavničkom domu i 13 članova Senata.

Inače, svaki član Kongresa ima pravo da se po bilo kom osnovu usprotivi prebrojavanju elektorskih glasova iz pojedinačnih država. Po prigovoru se, međutim, ne postupa ukoliko nije uložen u pisanoj formi i ako ga nisu potpisali po jedan član Predstavničkog doma i Senata.

U slučaju kada postoji takav zahtev - zajednička sednica dva doma Kongresa se prekida i njihovi članovi počinju odvojena zasedanja kako bi prigovori bili razmotreni. Da bi prigovor bio usvojen potrebno je da ga odobre oba doma Kongresa. Ukoliko se to ne dogodi prelazi se ponovo na brojanje elektorskih glasova.

Gotovo je sigurno da će Kongres odbaciti prigovore, s obzirom na to da demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu, dok su pojedini republikanski članovi Senata najavili da će podržati izborni rezultat.

Izvor: Танјуг

SADTrampokupljanjeKongresBajdenizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?