:

:

TV Most

Foto: RTS

SAD

clock

Januar 19, 2019   20:17

0

115

Tramp najavio "važnu objavu" u vezi sa blokadom vlade SAD

U vreme kad se nastavlja neslaganje Bele kuće i demokrata oko plana Donalda Trampa da se na granici sa Meksikom podigne zid, američki predsednik je najavio "važnu objavu" u vezi sa blokadom rada federalne vlade.

S druge strane, navodi AP, demokrate nameravaju da predlože skoro 1,1 milijardu dolara za troškove povezane sa bezbednošću granice, u okviru paketa da bi se okončala delimična blokada američke federalne vlade.

To su prve naznake mogućih koraka da se prevaziđe to "zatvaranje vlade", nakon 29 dana političke inercije i razmene teških reči,ocenjuje Njujork tajms.

U Beloj kući nisu želeli da iznesu detalje Trampovog obraćanja ali, kako navodi AP, ne očekuje se da će on proglasiti vanrednu situaciju, čime je ranije pretio, kako bi zaobišao Predstavnički dom Kongresa, koji je od novembarskih izbora pod kontorolom demokrata.

Što se tiče predloga demokrata, oko polovine planiranog novca, 524 miliona, otišlo bi na popravljanje infrastrukture granicnih prelaza, a 563 miliona za finansiranje dodatnih 75 imigracionih službenika koji odlučuju o zahtevima za azil, navodi AP.

Kako, međutim, ističu da ni dolar od tih para nije predviđen za izgradnju zida prema Meksiku.

Trampovo odbijanje da potpiše budžet u kome nema 5,7 milijarde dolara neophodnih za početak izgradnje zida na granici, dovelo je do delimične blokade federalne vlade SAD.

Izvor: RTS

SADDonald TrampBlokada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva