:

:

TV Most

clock

Mart 29, 2020   13:05

0

221

Tramp odustao od karantina, SAD protraćile mesec dana bitke sa virusom

Umesto karantina upozorenje da se ne putuje iz Njujorka i Nju Džerzija i u te države, guverner Njujorka Kuomo upozorio da bi totalno zatvaranje nepredvidivo ugrozilo berzu i celu američki ekonomiju.

 

„Ne volim ni da čujem reč - zaključavanje," reagovao je guverner države Njujork Endru Kuomo na najavu predsednika Trampa da bi države Njujork, Nju Džersi i delovi Konektikata federalna vlada mogla da stavi u karantin.

Kuomo se zapitao šta bi se takvim merama postiglo, podsetio da su oni već doneli brojne mere koje su drastično smanjile kretanje stanovništva i dodao da bi karantin značio zatvaranje njujorške berze što bi imalo katastrofalne posledice na ekonomiju u narednim mesecima ako ne i godinama.

„Tom merom paralizovali bismo finansijski sektor," upozorio je Kuomo.

Predsednik Tramp ubrzo je i sam reagovao, ublaživši svoju prethodnu izjavu napisavši na Tviteru da će posle konsultacija sa Radnom grupom Bele kuće predložiti oštrije upozorenje za one koji bi da putuju, dogovoreno sa guvernerima pomenutih država.

Njujork je i dalje najveće žarište virusa, sa više od polovine registrovanih obolelih.

Podaci prikupljeni u subotu uveče govore da je u državi Njujork više od 52,000 zaraženih, od ukupnog broja nešto većeg od 85,000 u SAD. Podaci se objavljuju svakoga dana u 4 popodne (u 22 po srednjeevropskom vremenu).

Izgubljeno vreme


Sjedinjene države i dalje biju bitku da nabave (naprave) dovoljan broj respiratora za najteže bolesnike koji se u velikim brojevima očekuju u narednim nedeljama.

Predsednik Tramp je već naložio automobilskim kompanijama da se smesta preorijentišu na proizvodnju respiratora, ali je pitanje mogu li oni to da urade dovoljno brzo.

Njujork tajms napravio je istraživanje intervjuišući više od 50 naučnika, zvaničnika i lekara i utvrdio da su SAD izgubile ceo mesec oklevajući da započnu masovno testiranje i potcenjujući epidemiju iako je deo stručne javnosti upozoravao da je ona neizbežna čim su videli šta se događa u Kini.

Umesto da se procedure za testiranje olakšaju i omasove one su dodatno zakomplikovane i umesto da se virus još početkom marta stavi pod kontrolu on se nesmetano širio celom državom, zaključio je list, inače poznat kao veoma kritičan prema federalnoj administraciji i predsedniku.

Ručne pumpe umesto respitatora


Najdramatičnija slika dolazi od guvernera Njujorka Kuoma koji je na pres konferenciji pokazao ručne maske koje bi se koristile ukoliko ne bude dovoljno respiratora i najavio da država nabavlja tri ili četiri hiljade ovakvih pumpi.

One rade tako što se bolesnik koji ne može da diše intubira (ubacuje mu se cev u dušnik), a zatim se u nedostatku mašine vazduh ručno upumpava ritmičnim stiskanjem velike plastične kese sa ventilom.

„Ko misli da je to jednostavno, neka proba da pumpa nekoliko minuta," rekao je Kuomo demonstrirajući kako ručne pumpe rade.

„Ne bi bilo dobro da dođemo u takvu situaciju," dodao je Kuomo najavljujući otvaranje privremenih bolnica u sportskim dvoranama i moguće zatvaranje parkova i igrališta ukoliko se građani ne budu pridržavali preporuka da ih ne posećuju u velikom broju.

Beba preminula od KOVID-19


U Čikagu je prijavljen prvi slučaj smrti deteta mlađeg od godinu dana kao posledice obolevanja od koronavirusa.

Predstavnici departmana za javno zdravlje države Ilionois kažu da se ovaj slučaj ispituje kako bi se utvrdio da li je uzrok smrti virus ili nešto drugo.

Svi izveštaji do sad govore da smrtnih ishoda u tako ranom uzrastu u svetu nema.

Izvor: RTS

SADkoronavirusDonald Tramp
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva