:

:

TV Most

Foto: RTS

SAD

clock

Maj 16, 2020   9:48

0

117

Tramp otpustio generalnog inspektora Stejt departmenta

Predsednik SAD Donald Tramp otpustio je generealnog inspektora Stejt departmenta, Stiva Linika, što predstavlja najnoviji slučaj u nizu otkaza koje je Tramp uručio zaposlenima u nezavisnim nadzornim telima.

U pismu koje je Donald Tramp uputio predsedavajućoj Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Nensi, američki predsednik je napisao da je od vitalnog značaja da ima potpuno poverenje u generalnog inspektora.

"To više nije slučaj sa ovim inspektorom", naveo je Tramp. U pismu se navodi da otkaz stupa na snagu za 30 dana, prenosi Si-En-En.

 Nedugo nakon što je najavljeno otpuštanje Linika, predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Eliot Engel rekao je da je Linik započeo istragu protiv državnog sekretara Majka Pompea.

"Saznao sam da je Kancelarija generalnog inspektora otvorila istragu protiv sekretara Pompea", saopštio je Engel u izjavi kojom je osudio otpuštanje Linika. Engel, međutim, nije dao nikakve dalje detalje o obimu istrage ili o tome kako je saznao za nju.

Viši zvaničnik Stejt departmenta potvrdio je da je Pompeo dao preporuku da se Liniku uruči otkaz, ali nije naveo razloge za otpuštanje.

Na zahteve za komentar iz kancelarije Generalnog inspektora i Stejt departmenta u vezi sa istragom koju je Engel otkrio nije odgovoreno. Engelova kancelarija odbila je da pruži dodatne detalje o njegovoj izjavi u vezi sa istragom.

Si-En-En ističe da Engelovi navodi o istrazi protiv Pompea koje je pokrenuo Linik pokazuju ozbiljnost iznenađujućeg poteza koji se može dovesti u vezu sa otpuštanjem sada bivšeg generalnog inspektora obaveštajnih službi Majkla Atkinsona koji je otpušten prošlog meseca.

Otpuštanje dolazi u trenutku kada Tramp pokazuje neprijateljsko raspoloženje prema nadzornim telima i zvaničnicima koji su u administraciji još od vremena Baraka Obame, a koji su, kako veruje, deo "duboke države" povezane sa bivšim predsednikom, prenosi Si-En-En.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva