:

:

TV Most

clock

Avgust 16, 2019   22:02

0

251

Tramp planira prodaju aviona F-16 Tajvanu

Američka vlada obavestila je Kongres da namerava da proda Tajvanu borbene lovce F-16 u vrednosti od osam milijardi dolara, uprkos oštrom protivljenju Kine.

Kako prenosi AP, to je kranje kontroverzna odluka administracije Donalda Trampa, s obzirom na to da se Kina žestoko protivi prodaji bilo kakvog oružja Tajvanu, a pogotovo borbenih aviona novije generacije.

Zanimljivo je, kako se navodi, i što je to odlučeno u trenutku kada se trgovinski pregovori sa Kinom nalaze u ćorsokaku i usred velike političke i društvene krize u Hongkongu, koja bi mogla prouzrokovati vojnu intervenciju Pekinga.

Stejt department odbio je da komentariše najavljenu prodaju, ali su članovi Kongresa iz obe partije pozdravili takvu nameru vlade.

Eliot Engel iz Demokratske partije i republikanac Majkl Mekol naveli su u zajedničkom saopštenju da se prodajom oružja Tajvanu "šalje snažna poruka o posvećenosti Amerike očuvanju bezbednosti i demokratije u indo-pacifičkom regionu".

Pored toga, oni ističu da će se na taj način "Kina odvratiti od pretnji američkom strateškom partneru Tajvanu i demokratiji koja je tamo uspostavljena".

Rezervi nije imao ni teksaški senator Ted Kruz, koji je izjavio da je sada više nego ikada od najveće važnosti da se Tajvanu obezbedi pomoć, koja mu je potrebna da bi se odbranio od raketa koje je kineska vojska usmerila ka ostrvu.

Ukoliko se Kongres usaglasi sa prodajom aviona Tajvanu, Pentagon bi zvaničnu odluku o tome mogao da donese početkom septembra.

Od 2008. godine Amerika je Tajvanu prodala oružje u vrednosti od 24 milijarde dolara, a samo u protekla dva meseca isporučila mu je 108 tenkova Abrams i 250 raketa Stinger za 2,2 milijarde.

U Trampovom mandatu Tajvanu je prodato oružje u vrednosti od 4,4 milijarde dolara.

Kina je nedavno saopštila da će uvesti sankcije svim kompanijama koje su uključene u tu trgovinu, jer na taj način podrivaju kineski suverenitet i ugrožavaju nacionalnu bezbednost.

Izvor: FoNet

TrampTajvanF-16
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva