Tramp ponudio kompromis za okončanje blokade vlade, demokrate odbacile

:

:

TV Most

SAD

clock

Januar 20, 2019   11:15

0

140

Tramp ponudio kompromis za okončanje blokade vlade, demokrate odbacile

Američki predsednik Donald Tramp ponudio je kompromis za okončanje delimične blokade federalne vlade koja traje više od četiri nedelja, ali su to odmah odbacile demokrate ocenivši da u predlogu nema ničeg novog.

Tramp je ponudio da produži zaštitu za mlade ljude dovedene u zemlju ilegalno kao deca, tzv. Sanjare, ako mu demokrate daju 5,7 milijardi dolara koliko traži za izgradnju zida na granici s Meksikom.

Drugi predlog se odnosi na osobe koje imaju status privremene zaštite (TPS). Više od 300.000 ljudi iz zemalja pogodjenih ratom ili katastrofama ima dozvolu da rade u SAD pod tim programom, kome se Tramp suprotstavlja. 

On je ponudio da produži na tri godine zaštitu i pristup dozvolama za rad i za Sanjare i za osobe koje imaju privremenu zaštitu.

Uključio je i druge predloge, meddju kojima i 800 miliona dolara za hitnu humanitarnu pomoć, 2.750 više graničnih agenata i bezbednosnih zvaničnika i 75 novih timova sudija za imigraciju, što su demokrate takodje predlagale.

Tramp je u izjavi iz Bele kuće rekao da nudi „zdravorazumski kompromis koji obe strane treba spremno da prihvate“.

On je rekao da želi da prekine blokadu i pruži Kongresu put napred da se ona okonča. Medjutim, Tramp ne odustaje od traženja 5,7 milijardi dolara da se finansira izgradnju zida na meksičkoj granici, što je razlog za blokadu.

Tramp je ponovo izneo svoje razloge za izgradnju zida i istakao da to neće biti jedna neprekidna konstrukcija već čelične barijere postavljene samo u prioritetnim oblastima, ali je zadržao zahtev za 5,7 milijardi dolara.

Demokrate su odbacile tu ideju i zatražile od Trampa da prvo ukine blokadu vlade koja pogadja 800.000 zaposlenih u saveznim službama i najduža je blokada u istoriji zemlje.

Predsednica Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi, rekla je da predsednikov predlog za okončanje 29-dnevne delimične blokade vlade predstavlja kompilaciju nekoliko ranije odbačenih inicijativa od kojih je svaka neprihvatljiva.

Vodja demokrata u Senatu Čak Šumer rekao je da je Trampov predlog jednostavno „još uzimanja talaca“, kao i da predsednik nudi jednostrane i neefikasne lekove.

Izvor: Beta

Trampblokada vlade SAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva