:

:

TV Most

Foto: Танјуг

SAD

clock

Februar 20, 2020   8:15

0

61

Tramp postavio Ričarda Grenela na čelo svih obaveštajnih službi

Američki predsednik Donald Tramp postavio je dosadašnjeg ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela na čelo svih obaveštajnih službi.

Odlukom Donalda Trampa ambasador SAD u Nemačkoj i specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine našao se na čelu nacionalne obaveštajne službe u okviru koje se nalazi 17 agencija.

Njujork tajms podseća da se Grenel više puta našao na udaru kritika zbog svoje otvorenosti, najpre dok je bio "operativac", a potom i kao ambasador.

Zbog svoje lojalnosti Donaldu Trampu, biće postavljen upravo na čelo institucije prema kojoj je Bela kuća skeptična.

Grenel je, pre petnaestak godina, bio pomoćnik tadašnjeg američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama, Džona Boltona i bio je posebno aktivan tokom diplomatskih pokušaja SAD da u Savet bezbednosti izdejstvuju promenu Rezolucije 1244 o Kosovu i usvajanje plana koji je načinio Marti Ahtisari. 

Funkciju šefa svih obaveštajnih službi preuzeće od Džozefa Magvajera, koji je na čelu obaveštajne službe od ostavke Dena Koutsa, bivšeg republikanskog senatora iz Indijane.

Njujork tajms piše i da Grenel ovu vest još nije komentarisao, kao ni Bela kuća.

Ipak, ljudi upoznati sa ovim pitanjem podsećaju da je predsednik u prošlosti često menjao mišljenje nakon što su se u medijima pojavile informacije o izboru članova njegovog kabineta.

Prema zakonu, Magvajer svoju privremenu poziciju mora da ustupi do 12. marta. Nakon toga on može da se vrati na čelo Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma, a mogao bi i da napusti vladu.

Tramp može da izabere bilo kog zvaničnika koga je odobrio Senat da zameni Magvajera na čelu 17 obaveštajnih američkih agencija, među kojima se nalaze Centralnoobaveštajna agencija (CIA), Federalni istražni biro (FBI) i Nacionalna bezbednosna agencija (NSA).

Ričard Grenel je u sredu demantovao postojanje plana za “brzo rešavanje” kososvskog pitanja. 

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva