:

:

TV Most

Foto: Танјуг

SAD

clock

Januar 16, 2020   10:40

0

22

Tramp preti Evropi carinama na automobile zbog Irana

Američka administracija zapretila je da će uvesti carinsku taksu od 20 odsto na uvoz automobila iz Evrope, ako Velika Britanija, Francuska i Nemačka zvanično ne optuže Iran za kršenje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, preneo je Vašington post izjavu neimenovanog evropskog zvaničnika.

U tekstu se podseća da su te tri zemlje u utrorak pokrenule mehanizam za rešavanje spora, koji bi mogao da dovede do zvanične optužbe protiv Teherana za kršenje uslova sporazuma i do obnavljanja ukinutih sankcija Ujedinjenih nacija.
Iran je kritikovao taj potez, nazivajuci ga strateškom greškom.
List navodi da nije jasno da li su pretnje potrebne, s obzirom na to da su tri države nedeljama unazad najavljivale da pokrenu mehanizam.
Iako je američki predsednik Donald Tramp i ranije upućivao pretnje uvodenjem carine na uvoz automobila iz Evrope, njegova namera je bila da obezbedi bolje uslove za Vašington u američko-evropskim trgovinskim odnosima, a ne da menja evropsku spoljnu politiku, prenosi Rojters.
Iran je postepeno počeo da smanjuje poštovanje odredbi nuklearnog sporazuma nakon što se američki predsednik Donald Tramp u decembru 2018. godine jednostrano povukao iz sporazuma i uveo nove sankcije Teheranu.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva