:

:

TV Most

Foto: Rojters

SAD

clock

Decembar 31, 2019   17:57

0

160

Tramp: Prva faza trgovinskog sporazuma sa Kinom 15. januara

Prva faza trgovinskog sporazuma između SAD i Kine biće potpisana 15. januara u Beloj kući, najavio je američki predsednik Donald Tramp.

On je rekao da će nakon toga, tokom njegove posete Pekingu, biti otvorena nova runda razgovora o rešavanju gorućih pitanja u odnosima dve zemlje, prenosi AP.

"Potpisaću veoma veliku i sveobuhvatnu prvu fazu trgovinskog sporazuma sa Kinom 15. januara. Ceremonija će biti održana u Beloj kući", napisao je Tramp na Tviteru i dodao da će potpisivanju dokumenta prisustvovati kineski zvaničnici najvišeg nivoa.

"Kasnije ću otputovati u Peking gde će početi razgovori o drugoj fazi", naveo je Tramp, ali nije precizirao datum posete.

Prva faza sporazuma podrazumeva da u naredne dve godina kupuje američke poljoprivredne proizvode u vrednosti od 40 milijardi dolara godišnje, a SAD će jedan deo tarifa na kinesku robu potpuno ukinuti, dok će drugi značajno smanjiti.

SAD će da odustanu od novog talasa najavljenih carina na kinesku robu u iznosu od 160 miliajardi dolara i da povuku postojeće.

Trgovinski pregovori SAD i Kine su doživjeli kolaps početkom maja, kada je Tramp optužio Peking da je napravio potpuni zaokret oko obaveza u vezi sa promenom zakona kojima bi se uvele sveobuhvatne ekonomske i trgovinske reforme.

Trgovinski spor između dve najveće svetske ekonomije otežao je poslovanje finansijskih tržišta i zapretio globalnom ekonomskom rastu.

Izvor: Танјуг

TrampKina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva