:

:

TV Most

SAD

clock

Februar 01, 2019   17:27

0

117

Tramp: Radićemo na razvoju opcija za vojni odgovor Rusiji

 Američki predsednik Donald Tramp danas je poručio da će njegova administarcija nastaviti da radi na razvoju svojih opcija za vojni odgovor u slučaju da Rusija ostvari bilo kakvu prednost svojim nezakonitim delima.

Na tome će, kako je napomenuo, raditi u saradnji sa NATO i drugim saveznicima, prenosi AP.

Kako je agencija prethodno prenela, nakon što je američki državni sekretar Majk Pompeo objavio će SAD sutra obustaviti primenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), Tramp je u saopštenju naveo da Rusija predugo krši taj sporazum.

Kako se u saopštenju navodi, Rusija je predugo kršila INF „nekažnjeno, tajno razvijajući i postavljajući zabranjeni raketni sistem koji predstavlja direktnu pretnju našim saveznicima i snagama u inostranstvu“.

Američki predsednik je u saopštenuju poručio da se Amerika „u potpunosti pridržavala“ sporazuma više od 30 godina.

„Ali, mi nećemo ostati ograničeni uslovima sporazuma, dok Rusija lažno predstavlja svoje postupke. Ne možemo da budemo jedina zemlja na svetu koja je jednostrano vezana ovim ugovorom, ili bilo kojom drugom’, poručio je Tramp.

Kako je Rojters prethodno izvestio, NATO je u saopštenju poručio da „potpuno podržava“ potez SAD po pitanju sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) sa Rusijom.

„SAD ovaj potez povlače kao odgovor značajnim rizicima po evroatlantsku bezbednost koju nameće prikriveno testiranje i proizvodnja sistema krstarećih raketa 9M729“, navedeno je u saopštenju NATO-a.

Britanska agencija je pre toga prenela objavu Pompea da će SAD sutra obustaviti primenu Sporazuma INF.

Agencija je navela da je šef Stejt departmenta takođe poručio da će se Vašington za šest meseci potpuno povući iz ovog istorijskog sporazuma postignutog 1987. ukoliko Rusija ne okonča navodno kršenje pakta o kontroli naoružanja.

Rojters podseća da je Moskva negirala kršenje sporazuma, kojim se obema stranama zabranjuje postavljanje u Evropi raketa kratkog i srednjeg dometa koje se ispaljuju sa zemlje.

Izvor: Танјуг

TrampRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva