:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

SAD

clock

Maj 19, 2019   17:14

0

140

Tramp razmatra da pomiluje američke ratne zločince

Predsednik SAD Donald Tramp zatražio je da se pripremi dokumentacija za pomilovanje pripadnika američke vojske optuženih ili osuđenih za ratne zločine, uključujući i one koji bi trebalo da budu osuđeni zbog toga što su pucali u nenaoružane civile u Iraku.

Hina prenosi da je to juče objavio "Njujork tajms", dodajući da je Tramp zatražio da se dokumentacija odmah pripremi, uz naznaku da razmatra pomilovanje oko Dana sećanja 27. maja.

List se poziva na dvojicu neimenovanih američkih zvaničnika upoznatih s ovom temom.

Jedan od citiranih zvaničnika rekao je da prikupljanje dokumentacije za pomilovanje inače traje mesecima, ali da je Ministarstvo pravosuđa izvršilo pritisak da sve bude gotovo pre prazničnog vikenda.

Navodi se da je među zahtevima o onaj koji se odnosi komandanta posebnih operacija Edvarda Galagera iz mornaričkih jedinica "foke" (SEAL), za kojeg je suđenje predviđeno narednih nedelja. Galager je optužen da je u Iraku pucao na nenaoružane civile, a neprijateljskog zarobljenika ubio je nožem.

Prema informacijama "Njujork tajmsa", takođe se veruje da će u proces pomilovanja biti uključen slučaj majora Metjua Golstajna, pripadnika specijalnih snaga ("zelene beretke") koji je optužen za ubistvo nenaoružanog Avganistanca 2010. godine.

List navodi da se veruje da će i drugi slučajevi biti uključeni u dokumentaciju, ali ne iznosi imena aktera.

Izvor: Танјуг

SADTramp
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva