:

:

TV Most

SAD

clock

Januar 04, 2019   22:59

0

207

Tramp spreman da blokada administracije traje godinama

Američki predsednik Donald Tramp kaže da je spreman na to da, ako bude trebalo, blokada administracije traje godinama. Ističe da neće potpisati nikakav zakon bez odobravanja sredstava za izgradnju zida sa Meksikom.

 

Nakon sastanka sa vodećim demokratama, Donald Tramp je rekao da bi mogao da proglasi vanrednu situaciju kako bi zaobišao Kongres i izgradio zid na granici sa Meksikom.

Poručio je da neće potpisati nikakav zakon bez odobravanja sredstava za finansiranje zida, čemu se demokrate odlučno protive.

Predsednik je prvobitno sastanak sa demokratama ocenio kao veoma produktivan, da bi, odgovarajući na pitanja novinara, priznao da je zapretio da će blokirati rad državnih agencija godinama, ako to bude bilo potrebno.

"Rekao sam to što sam rekao... Ne mislim da će biti potrebe, ali pripremljen sam na to", naveo je Tramp.

"Ja ne zovem to zatvaranjem, ja to zovem – radite ono što morate učiniti za dobrobit i sigurnost naše zemlje", dodao je američki predsednik ističući da je veoma ponosan na ono što radi.

Naveo je da je razmišljao o upotrebi vanrednih predsedničkih ovlašćenja da bi zaobišao Kongres i ostvario svoju nameru.

"Ja to mogu da učinim. Možemo da proglasimo vanrednu situaciju i da ga izgradimo veoma brzo. To je drugi način da se to učini", naveo je Tramp.

Predsedsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da je sastanak bio sporan, dok je lider demokrata u Senatu Čak Šumer novinarima preneo da je predsedniku rečeno da je neophodno da se administracija odblokira.

"On je odgovorio da će držati vladu blokiranom još dugo. Mesecima, čak godinama", kaže Šumer.

Tramp je ranije izjavio da zid na granici sa Meksikom ne mora da se naziva zidom, već da se može nazivati bilo kako, ali da od njegove izgradnje neće odustati.

Inače, ovo je treća nedelja od kako je američka administracija u blokadi, zbog čega oko 800.000 zaposlenih nije primilo platu, navodi Bi-Bi-Si.

Izvor: BBC,RTS

trampadministracijablokada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva