:

:

TV Most

Foto: Blic/RAS Srbija

clock

Jun 04, 2019   20:55

0

262

Tramp u podeljenoj Britaniji – bojkot i prilika za trgovinu

Drugi dan posete Velikoj Britaniji američkog predsednika Donalda Trampa prolazi u duhu protesta, ali i razgovora o slobodnoj trgovini. Lider opozicije Džeremi Korbin juče je bojkotovao kraljevski banket u Trampovu čast. Danas Tramp bojkotuje susret sa njim.

Fokus drugog dana posete američkog predsednika Londonu nije toliko sam Donald Tramp, koliko duboke podele u britanskom društvu.

Demonstracije protiv Trampa širom Britanije pretvorile su se u demonstracije protiv Bregzita. Tako se u žiži ponovo našao i sve nepopularniji lider Laburista Džeremi Korbin, koji se demonstrantima obratio ispred zgrade vlade.

"Onima koji su nam u poseti kažem da razmisle o svetu koji živi u miru i bez oružja, o svetu u kome se poštuju ljudske vrednosti i koji ne poznaje rasizam, mizoginiju i versku mržnju koju podstiče krajnja desnica u Britaniji, Evropi i SAD", poručio je Korbin.

Za Torijevce je već doručak bio prilika da se sretnu sa američkom poslovnom elitom. Za Donalda Trampa juče i danas su prilika da opipa puls potencijalnih budućih kandidata za lidera Konzervativne stranke.

"Najveće savezništvo koje je svet ikada video"

Za obe strane glavno pitanje je slobodna trgovina u postbregzitovskoj eri.

Tramp je rekao da nije video nikakve proteste, "osim pre kratkog vremena malu grupu ljudi, okupljenu iz političkih razloga". Dakle, zaključio je američki predsednik, "bile su to lažne vesti".

Tereza Mej, premijerka Velike Britanije u ostavci, poručuje i gradonačelniku Londona i Džeremiju Korbinu, da se današnji razgovori tiču najvažnijeg od svih odnosa – onog između SAD i Ujedinjenog Kraljevstva "kao što je predsednik rekao, najvećeg savezništva koje je svet ikada video".

"Taj posebni i duboki odnos obezbeđuje sigurnost kako nas, tako i ostatka sveta", smatra Mejova.

Skeptični analitičari u Londonu naglašavaju da je za svaki pravi sporazum o slobodnoj trgovini potrebno barem deset godina pregovora, a da je veliko pitanje ko će tada voditi SAD i Veliku Britaniju.

Poseta Donalda Trampa nastavlja se i sutra njenim istorijskim delom, početkom obeležavanja sedamdesetpetogodišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji – dakle, "Dana D".

Izvor: RTS

Tereza MejTramp
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva