:

:

TV Most

Foto: Glas javnosti

clock

Oktobar 29, 2020   14:36

0

138

Transatlanstki odnosi koče pitanje ZSO,čekati izbore u SAD

Za ćorsokak u vezi Zajednice srpskih opština (ZSO) je kriva EU zato što to pitanje nije rešila ranije, ali i SAD zbog unilateralnog delovanja Ričarda Grenela i vašingtonske administracije, smatra nemački ekspert za Balkan Bodo Veber.

Veber je kazao da EU snosi odgovornost što nije rešila suštinsko pitanje karaktera ZSO i što je ostavila da se to kasnije reši,što je, kaže, dovelo do konflikta, učvršćivanja stavova i pozicije dve strane i blokade .

„Za trenutno stanje svakako je krivo i prepucavanje na transatlanskoj liniji i treba čekati bolja vremena, koja će svakako doći posle američkih izbora 3. novembra i dolaskom nove administracije početkom godine u SAD“, naglašava on.

Veber smatra da će promene, koje očekuje u Vašingtonu posle izbora, omogućiti obnovu transatlantske saradnje, što će doprineti i mogućnosti za rešavanjem tako spornih pitanja kao što je ZSO i povratak pregovorima u Briselu.

On je, prethodno, izjavio da je izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak "upao u Vučićevu zamku u vezi sa ZSO, uz komentar da ZSO ne može imati izvršna ovlašćenja, niti može biti ograničena na puku nevladinu organizaciju, već se mora naći treći način na koji ne bi podrivala funkcionalnost Prištine.

Na pitanje šta je to treće Veber se poziva na, kako kaže "ono što zapravo piše u sporazumima iz 2013. I 2015".

" To je neki oblik u kojem bi opštine sa većinski srpskim stanovništvom mogle da se udruže u zajedničko upravljanje određenih funkcijama. To ne znači da ima izvršnu vlast“, smatra on.

Veber navodi da ovo pitanje koči ceo napredak u implementaciji dogovora, i da bi bilo dobro uvesti takozvani treći nivo vlasti, čime bi se uklonio strah Prištine da će ZSO biti sredstvo za buduću secesiju.

Ističe da u svetu i Evropi ima takvih modela gde postoji srednji, odnosno treći nivo vlasti, to jest udruživanja u cilju upravljanja određenim funkcijama.

Tim modelom, uveren je, moguće je izbeći moguće međusobno blokiranje u izvršnim nadležnostima.

Veber smatra da je EU krenula pogrešnim putem u dijalogu, i jasno je da nije samo na EU krivica za zastoj u ponovnom pokretanju pregovora i pokušaja ozbiljnog resetovanja pregovora o konačnom sveobuhvatnom sporazumu, već krivica je i na unilateralnom delovanju SAD.

„Nismo u situaciji u kojom se mogu ozbiljno voditi pregovori. Mislim da se Lajčak i Grenel prave da je sve na dobrom putu, ali de fakto smo u predpregovorima, i na tome će ostati dok ne dođe nova američka aministracija i promena na transatlanstkoj liniji“, podvlači on.

Izvor: Танјуг

KiMVeberSADdijalog Beograda i PrištineEUZSO

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva