:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 10, 2021   15:38

0

52

Tranzicija energetskog sektora važan deo Zelenog dogovora

Ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator, Jadranka Joksimović, razgovarala je danas sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Janezom Kopačem.

Joksimović i Kopač saglasili su se da Srbija nesumnjivo pokazuje spremnost preuzimanja obaveza iz Energetskog paketa, kao i da će postepeno dostići punu usklađenost sa energetskim tržištem EU.

Joksimović je naglasila da je Ministarstvo u potpunosti posvećeno i aktivno učestvuje u koordinaciji procesa planiranja i programiranja EU fondova, s ciljem da podži prioritetne projekte energetske infrastrukture Srbije, uključujući i one od regionalnog značaja posredstvom Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), što je u skladu sa "Agendom povezivanja EU".

Joksimović je izrazila zadovoljstvo što time doprinosi ispunjenju ključnog cilja Energetske zajednice o stvaranju integrisanog panevropskog energetskog tržišta.

U tom kontekstu, ministar je istakla neke od najznačajnijih strateških projekata, kao što su gasna interkonekcija Srbija-Bugarska i Transbalkanski koridor prenosa električne energije.

Kada je reč o gasnom povezivanju sa Bugarskom, za realizaciju projekta izgradnje srpskog dela gasovoda (Niš-Dimitrovgrad - granica sa Bugarskom) koji je tehnički spreman i nalazi se trenutno u fazi ugovaranja, obezbeđeno je 49,6 miliona evra EU sredstava iz IPA 2017 Nacionalnog programa.

Kopač je posebno predstavio planove Sekretarijata EZ u pogledu plana za dekarbonizaciju i uspostavljanja posebnog fonda koji će olakšavati zahtevan proces tranzicije proizvodnje ka onoj sa većim udelom obnovljivih izvora energije i smanjenjem emisije ugljen-dioksida.

Joksimović je, takođe, ukazala na aktivnosti Ministarstva u planiranju i programiranju IPA III, koji se odvija u skladu sa IPA III Programskim okvirom i Ekonomskim i investicionim planom za zapadni Balkan Evropske komisije i ukazala na značaj dalje podrške Sekretarijata EZ Srbiji, u izazovnom procesu tranzicije našeg energetskog sektora.

Ministar je zahvalila na dosadašnjoj ekspertskoj podršci institucija Energetske zajednice Srbiji i izrazila uverenje da će se plodotvorna saradnja nastaviti i u narednom periodu.

Izvor: Танјуг

JoksimovićKopačZeleni dogovor
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?