:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Mart 21, 2023   13:40

0

69

Trapara: Kina je prećutno na strani Rusije

Naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Vladimir Trapara izjavio je da sama činjenica da se Kina založila za jedan novi svet, a da pritom ne pominje činjenicu da Rusija krši međunarodno pravo u Ukrajini, govori o tome da je Kina u ovom sukobu prećutno na strani Rusije.

Trapara za T a n j u g dodaje da je očigledna poruka Vladimira Putina i Si Đinpinga da će Kina podržavati  Rusiju i da neće dozvoliti da Rusija izgubi rat u Ukrajini.

,,Čini se da su odnosi Rusije i Kine nikad bolji, što je normalno jer one sada imaju zajedničkog neprijatelja, s tim što svaka od strana nastoji da u toj transakciji prođe što bolje. Ne treba se zanositi iluzijama da je između Kine, koja je ekonomski džin, i Rusije koja je ipak ekonomski patuljak, moguć neki ravnopravni odnos u budućnosti. Kina će tu ipak dominirati, a Rusija će nastojati da tu ekonomsku podršku Kine prevede u neke političke dobitke za sebe" istakao je on.

Trapara je ocenio da kineski mirovni plan zapravo nije mirovni plan, već su to, kako kaže, opšte smernice kako Kina vidi buduće rešavanje sukoba u Ukrajini.

Izvor: T a n j u g ; foto: EPA

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva