:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 15, 2019   22:54

0

276

Treća godišnjica Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je večeras da je Centar Ruskog geografskog društva u Beogradu jedan od najboljih pokazatelja odličnih bilateralnih odnosa dve zemlje.

Bocan-Harčenko je naveo da Rusko geografsko društvo, koje je jedna od najuglednijih institucija u Rusiji, osim brojnih predstavništava širom Rusije, od ostatka sveta jedino još u Srbiji ima svoje predstavništvo.

On je na svečanosti povodom treće godišnjice Centra, koja je održana u Ruskom domu u Beogradu, zahvalio građanima i vlastima Srbije što su tom Centru omogućili najbolje moguće uslove za rad.

Bocan-Harčenko je istakao da je ambasada Rusije u Srbiji od početka rada Centra pomagala sve njegove aktivnosti koliko god je to bilo u njenim mogućnostima, kao i da će nastaviti to da čini.

Predsednik Saveta Centra Dušan Bajatović rekao je da je vrlo dobro što se u Srbiji utemeljio Centar Ruskog geografskog društva, koje je, kako je rekao, u Rusiji oduvek predstavljalo elitu.

On je, između ostalog, naglasio da je Centar za Srbiju i Rusiju bitan zbog toga što predstavlja odličan instrument za unapređenje bilateralne saradnje, ali i kao podsetnik na zajedničku istoriju u trenucima kada se obe zemlje suočavaju sa brojnim pokušajima prekrajanja istorije u pojedinim zapadnim zemljama.

Rukovodilac Centra Ruskog geografskog društva Miroljub Milinčić rekao je da je rad tog centra samo mali segment viševekovnih veza dva naroda. On je podsetio da su zahvaljujući Centru organizovana brojna putovanja studenata i veliki broj kulturnih događaja - letnje škole i kampovi, četiri filmska festivala, skupovi geografa.

Na svečanosti je izveden i bogat kulturno-umetnički program, u izvedbi Kulturno-umetničkog društva "Španac" Univerziteta u Beogradu.

Rusko geografsko društvo osnovano je ukazom ruskog imperatora Nikolaja Prvog 1845. godine. Društvo je tokom protekle 174 godine nekoliko puta menjalo ime, ali je uvek imalo prvorazredni nacionalni i međunarodni značaj. Tokom godina, Društvom su rukovodili predstavnici carske kuće Romanovih, poznati putnici, istraživači i državni službenici. Novembra 2009. godine, za predsednika Ruskog geografskog društva izabran je Sergej Šojgu, a formiran je i Savet pokrovitelja, kojim predsedava predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji zvanično je otvoren 17. oktobra 2016. godine.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva