:

:

TV Most

Foto: Dom kulture Gračanica

clock

Novembar 03, 2019   21:23

0

228

Treći dan likovne kolonije „ Jesen u Prizrenu“

Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“ okupila je i ove godine u zadužbini Cara Dušana, manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena, sedmoro akademskih slikara iz brojnih gradova Srbije, i jednu umetnicu iz Crne Gore.

Likovni stvaraoci iz Zrenjanina, Novog Sada, Beograda, Knjaževca, Niša, Vranja, kao i gošća, umetnica iz Crne Gore, tokom sedmodnevne likovne kolonije preneće doživljene emocije iz Prizrena, Ljeviške, Bogoslovije i Arhangela na svoja slikarska platna.

Umetnicima je iguman Mihailo otvorio kapije Dušanovog konaka uputivši im pozdravne reči dobrodošlice:

„Drago mi je da ste došli, raduje me da ćete na vašim platnima da progovorite svojim umetničkim dušama i da ćete da oslikate te bele površine svojim umetničkim delima. Neka vam Gospod Bog da snage da stvarate i da ne odustajete i da, ko što već rekoh, ne brinete za sutra, sutra će se samo brinuti za sebe, a mi danas koliko možemo i šta možemo, poradimo i da se radujemo jedni drugima i da jednostavno naša radost bude ona istinska, prava bratska i sestrinska“, rekao je iguman Mihailo.

Prva likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“ počela je sa radom 2015. godine.

„Tada je bila aktuelna priča oko ulaska Kosova u UNESKO. Zato smo i izabrali ovo mesto koje je stradalo više puta tokom ratnih sukoba. Najviše je stradalo 17. marta 2004. godine i mi smo izabrali manastir Svetih Arhangela kao simbol stradanja srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji. Želeli smo da pokažemo da oni koji ruše, oni koji pale i uništavaju ne mogu da budu članovi nikakvih organizacija koje se bave zaštitom kulturne baštine“, kaže Nebojša Jevtić, urednik likovnog programa u Domu kulture u Gračanici.  

Jevtić naglašava da se on i kolege iz Doma kulture u Gračanici, koji stoji iza organizacije ikovnog događaja trude, da svake godine dovode nove učesnike i umetnike koji prvi put dolaze na Kosovo.

„Naša ideja je da oni svojim radom svedoče istinu, svedoče ovaj trenutak u Prizrenu, Arhangelima i uopšte na Kosovu i Metohiji“, pojašnjava Jevtić.

Profesor Miroslav Živković iz Niša ponovo je na Kosovu posle 20 godina. Radio je na prištinskoj  Akademiji likovne umetnosti pre rata 1999. godine i bio saradnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika tako da je, kaže, zahvaljujući tome obišao svaki kutak Kosova i Metohije.

Na mnogim lokalitetima i u drevnim manastirima radio je konzervaciju fresko živopisa.  

„Ovde sam već treći dan i inspirisan prelepim žuto zlatnim motivima odlučio sam da tema mog rada bude jesen u Prizrenu“, kaže Živković.

Umetnici su danas, posle nedeljne liturgije obišli Prizren, Crkvu Svetog Spasa, Hram Svetog Đorđa i Bogosloviju u ovom gradu.

U čas ktitora tog zdanja, Sime Andrejevića Igumanova, jedna od umetnica naslikaće portret velikog srpskog dobrotvora na poklon prizrenskoj Bogosloviji.

Tokom sedmodnevne kolonije umetnicima je omogućeno i da obiđu Pećku Patrijaršiju i Dečane, dok će Gračanicu posetiti u povratku.

Radovi sa likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2019.“ biće izloženi u Galeriji Doma kulture u Gračanici, na izložbi koja se tradicionalno organizuje 17. marta, na dan obeležavanja pogroma.

Izvor: Kosovo online

KiMlikovna kolonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva