:

:

TV Most

Foto: Танјуг

SAD

clock

Januar 19, 2019   20:49

0

166

Treći Marš žena širom SAD

U stotinama američkih gradova danas je održan Marš žena, kako bi se obeležila druga godišnjica protesta organizovanih dan nakon inauguracije predsednika Donalda Trampa u januaru 2017. godine, koji su na ulice privukli milione učesnika.

Marš žena, nacionalna neprofitna organizacija koja je nastala iz prvobitnog marša u Vašingtonu, ponovo je bila organizator ovog događaja uz stotine "sestara" koje su šetale u ostalim gradovima SAD, prenosi Rojters.

Druga organizacija „Marč on“ bila je zadužena za organizaciju istih takvih marševa u Bostonu, Hjustonu, Baltimoru i Denveru.

Lideri obe organizacije poručili su da će ovogodišnjim maršom pokušati da utiču na politiku koja se, između ostalog, tiče povećanja minimalne zarade, pristupa zdravstvenoj nezi i prava na glasanje.

Oni, kako se navodi, žele da mobilišu žene da glasaju na izborima 2020. godine kada se očekuje da Tramp ponovo bude republikanski kandidat za predsednika SAD.

„Definitivno je veliki, veliki fokus na izborima 2020“, kazala je Natali Sančez, jedna od organizatora marša u Bostonu 2017.

Sara Sportman, jedna od učesnica iz Konektikata kazala je da je u Vašington na protest došla da bi se usprotivila Trampovom načinu rada i da bi marširala za zaštitu životne sredine i imigraciona prava.

„Jednostavno mi se ne sviđa u kom smeru ide naša država i mislim da možemo mnogo bolje“, kazala je ona.

Aktivisti tvrde da su marševi takođe šansa da se proslave dobici ostvareni u 2018. godini kada je u američki Kongres ušao najveći broj žena ikada.

U nekim gradovima poput Njujorka i Vašingtona organizovano je više od jednog marša i demonstracija zbog kritika upućenih nekim liderkama koje su optužene da su iznosile rasistička ili antisemitska gledišta, navodi agencija.

Organizatori su više puta odbacili sve optužbe za nedolično ponašanje i netoleranciju i poručili da Marš osuđuje svaku vrstu predrasuda i govora mržnje.

Izvor: Танјуг

SADMarš žena
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva