:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Februar 03, 2019   8:15

0

299

Trendafilova: Novi sud u Hagu nezavisan, svedoci zaštićeni

Nijedna vlada ni pojedinac nemaju autoritet nad sudom za zločine tzv. OVK  na Kosovu, niti vrše uticaj na taj sud koji je potpuno nezavisan, kaže Ekaterina Trendafilova, predsednica Specijalizovanih veća suda u Hagu, ističući da je taj sud izgradio "čvrst okvir" za zaštitu svedoka.

Trendafilova je za Politiku rekla da ni "političke prilike na Kosovu i odnosi sa Srbijom nemaju uticaja na rad suda".

"Specijalizovana veća su potpuno nezavisna u obavljanju svojih dužnosti. Drugim rečima, mandat sprovodimo u skladu sa Ustavom, specijalnim Zakonom o specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu i razmenom pisama između Kosova i EU", kaže Trendafilova.

Na pitanje da li su sudska veća spremna da počnu suđenja kada budu dostavljene optužnice i da li je to jedino što se čeka da procesi počnu, ona kaže da taj proces zahteva mnogo vremena i počiva samo na tome koliko su jaki dokazi protiv određenih pojedinaca.

"Kada specijalizovani tužilac odluči da je istraga završena i ako postoje dovoljni dokazi da podrže njegovu tezu, on podiže optužnicu. S obzirom na to da je Specijalizovano tužilaštvo nezavisna institucija, nisam uključena u donošenje ove odluke", objašnjava Trendafilova i dodaje da su specijalizovana veća osigurala da postupak teče glatko kada predmet dobiju na rešavanje.

Upitana kako Specijalizovani sud sarađuje s vlastima Kosova, a kako s vlastima Srbije, i ko će sprovoditi naloge suda kad je reč o hapšenjima i obezbeđivanju dokaza, ona kaže da - kao što zakon nalaže - specijalizovana veća mogu da traže od kosovskih ustanova i pojedinaca da postupe u skladu s njihovim nalozima.

"Oni su u obavezi da to učine. Ne mogu da odbiju. S drugim zemljama sem Kosova, bila to Srbija ili neka druga država, specijalizovana veća moraju da uspostave dogovore, odnosno da sklope konkretne ugovore o saradnji između specijalizovanih veća, kao nezavisnog entiteta, i te konkretne države", rekla je ona.

O zaštiti svedoka 

Kad je reč o zaštiti svedoka, Trendafilova ističe da su Specijalizovana veća osnovala Službu za pružanje zaštite i podrške svedocima, a ta vrsta zaštite može da podrazumeva mere ibezbednosne korake predviđene kosovskim zakonima, podnošenje dokaza elektronskim ili drugim sredstvima i zaštitu identiteta.

"U mere zaštite koje nalože sudije mogu da budu uključeni upotreba pseudonima, izmena lika i glasa, odloženo otkrivanje informacija o identitetu, svedočenje video-linkom, zatvorene sednice, izmeštanje...", rekla je ona, istakavši potrebu za zaštitom osetljivih svedoka, uključujući žrtve seksualnog ili rodnog nasilja, kao i dece.

Naglašava da, kad je reč o onima koji razmišljaju o zastrašivanju svedoka, ukoliko je potrebno, sudije mogu da izdaju nalog za hapšenje i ove osobe mogu biti krivično gonjene zbog ometanja sprovođenja pravde.

"Zato smo izgradili čvrst okvir za sprečavanje i kažnjavanje eventualnih nedela u pogledu sigurnosti i bezbednosti svedoka", navela je Trendafilova, napomenuvši da će sud na raspolaganju imati i svu neophodnu psihološku podršku.

Izvor: RTS

Ekaterina TrendafilovaHagOVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva