:

:

TV Most

clock

Decembar 22, 2018   17:55

0

176

Trgovinska razmena sa BiH uskoro možda i dve milijarde evra

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u prvih 10 meseci trgovinska razmena između Srbije i BiH porasla za 10,1 odsto, i iznosi 1,5 milijardi evra, uz očekivanje da bi u naredne dve, a možda i godinu dana, ta razmena mogla da bude i dve milijarde evra.

Vučić je, u obraćanju medijima, nakon sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, precizirao da je izvoz Srbije u BiH 1,084 milijardi evra, dok je uvoz 472 miliona evra.

"Verujemo da za dve, možda i godinu možemo i do dve milijarde evra. To govori koliko smo važni jedni drugima i koliko možemo zajedno da uradimo", rekao je Vučić.

Preneo je da je Dodika obavestio o svemu što se događa u vezi sa Kosovom i Metohijom i da mu se zahvalio za reakciju povodom uvođenja taksi Prištine na robu iz centralne Srbije i BiH.

"Čini mi se racionalno i civilizovano reagovanje na anticivilizacijske mere, iako do sada nije urodilo plodom da ih Priština povuče, ali jeste da čitava Evropa, Rusija, Kina, SAD budu saglasne da te mere moraju da budu povučene, jer su protivpravne i štetne po regionalnu stabilnost", ukazao je predsednik Srbije.

Istakao je da su razgovarali o narednom periodu, za koji kaže da neće biti lak, već pun izazova.

Kako je rekao ovo je bila jedna od najboljih godina u savremenoj istoriji po pitanju ekonomskih pokazatelja - smanjenju javnog duga i nezaposlenosti i rastu BDP-a.. ali i primetio da i kada se sve to uradi i kada smo zadovoljni "kao senka se nadvije ono što se zbiva u odnosima Beograda i Prištine".

Vučić je rekao da je zamolio Dodika za podršku i ponovio da će Srbija činiti sve da očuva mir i stabilnost i da neće dozvoliti da bilo ko pokuša da provede pogrom nad našim narodom, već će ga zaštiti.

Najavio je da će Srbija nastaviti da izdvaja pomoć i podršku Republici Srpskoj i da će ta pomoć biti sve veća.

Razgovarali su i o izgradnji autoputa Beograd - Bijeljina - Doboj - Banjaluka, kao i za drugi deo puta ka Sarajevu.

Srbija je, istakao je, spremna da uradi sve na našoj strani, a očekujemo da RS izgradi 96 kilometara od granice do Doboja.

Dodao je da se očekuje da Federacija ili BIH uradi svoj deo, od Bijeljine, do Brčkog, odnosno Tuzle i dalje do Sarajeva, čime bismo se povezali, što je značajno za građane", rekao je Vučić.

Kako je rekao, važno je da jedan krak autputa ide i do Sarajeva i preko Višegrada, zbog svih koji žive u Raškoj oblasti i Polimlju.

Vučić i Dodik za Memorijalni kompleks u Donjoj Gradini

Predsednik Aleksandar Vučić predložio je danas u razgovoru sa predsedavajućim predsedništva BiH Miloradom Dodikom da se u spomen području Donja Gradina izgradi novi Memorijalni kompleks i muzej, kako bi deca sa ovih prostora mogla da uče o Jasenovcu i zlu koje se tu dogodilo.

"Ideja je da napravimo nešto što bi bio najveći zajednički spomenik, na teritoriji gde žive Srbi - da u Donjoj Gradini izgradimo novi Memorijalni kompleks i muzej, sa mogućnošću najboljih i najsnažnijih video zapisa iz vremena Drugog svetskog rata", rekao je Vučić.

Na taj način bi, kaže, deca iz Srbije, BiH, ali i iz Hrvatske mogla da uče kakvo se zlo dogodilo u Jasenovcu, jer mi ne želimo da prihvatimo fabrikovanje činjenica i izmišljanje istina.

"Želimo to, jer se borimo da takve stvari ne odu u zaborav, a ne zato što bismo nekoga da mrzimo", podvukao je Vučić.

Dodao je da veruje da će Dodik razgovarati o tome sa ljudima u RS i da će pomoći realizaciji svojim uticajem.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata.

Izvor: Taнјуг

Dodik-Vućićtrgovina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva