:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 02, 2019   12:28

0

115

Tri dana do izbora, kandidati pozivaju na masovnost

Tri dana pre drugog kruga predsedničkih izbora u Republici Severnoj Makedoniji, oba kandidata pozivaju građane na masovnu izlaznost u nedelju, 5. maja, prenosi portal a1on.

Predsednički kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI Stevo Pendarovski juće je poručio da će glas za njega značiti bolju perspektivu za sve, siguran put ka Evropi, nastavak reforme i zajedničkog puta ka napretku, razvoju i integraciji u NATO, kao i raskid sa "režimom Gruevskog".

Ako on bude izabran za predsednika, kaže, građani će konačno dobiti predsednika od koga se neće stideti.

"Biću predsednik koji će znati da pohvali i podrži pozitivne politike, dok ono što ne valja, vratiti nazad kako bi se popravilo. Ono što je u interesu, to ću i podržati, dok ono što je u interesu jedne porodice i manjeg kruga ljudi, neće dobiti podršku. Moji prvi zadatak biće ono što zahtevaju građani, a ne ono što traži vladajuća stranka", istakao je Pendarovski.

Predsednička kandidatkinja opozicionog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova poručila je da su državi potrebne reforme u svakom pogledu, jer u ovom trenutku Severna Makedonija, kako je kazala, nije pristojno mesto za život.

"Reforme moraju da počnu sa vrha. Mislim da smo i dalje u ozbiljnoj krizi liderstva u Makedoniji. Na najvišim državnim pozicijama nisu ljudi koji znaju, umeju, koji su stručni i kompetentni sa integritetom i dignitetom. Ali verujem da će ovo makedonsko proleće biti poznato po reformama", istakla je Siljanovska Davkova.

Prema njenim rečima, diskusija o početku pregovora i članstvu u Evropskoj uniji bićei odložena za jesen.

Makedonski premijer i šef vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev ocenio je da će cenzus od 40 odsto izlaznosti sigurno biti postignut.

"Ako nema, moguće su opcije ponovno organizovanje izbora ili promena Ustva za izbor šefa države u Sobranju. Nismo doneli odluku, niti razmišljamo u tom smeru, jer verujemo da će građani izabrati predsednika države", naglasio je Zaev.

Da bi izbori bili uspešni u nedelju, potrebno je da na bilarišta izađe najmanje 40 odsto birača od broja ukupno upisanih u Jedinstvenom biračkom spisku. Prema podacima Državne izborne komisije Severne Makedonije, u prvom krugu predsedničkih izbora izlaznost je bila 41,8 odsto.

Izvor: Танјуг

Severna MakedonijaIzbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva