:

:

TV Most

clock

Avgust 20, 2019   14:38

0

132

Tri slučaja groznice Zapadnog Nila u Srbiji, preminula starica

Na teritoriji Republike Srbije do danas su registrovana tri slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, sa jednim smrtnim ishodom, navodi Institut "Dr Milan Jovanović Batut".

U Beogradu je preminula 84-godišnja žena koja je bila hronični bolesnik, a na sajtu Batuta se navodi da se njena mrt može dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.

Sva tri slučaja su prijavljena na teritoriji grada Beograda. Prvi slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila ove godine u Srbiji registrovan je 3. avgusta. 

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Glavni prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, odnosno tzv. slepi domaćin i infekcija virusom Zapadnog Nila se sa njega dalje ne prenosi. Većina osoba (80 odsto) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti.

Kod manjeg procenta zaraženih osoba (približno 20 odsto) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Međutim, kod pojedinih osoba (manje od jedan odsto), dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane nfekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica, kao što su: umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija. Letalitet je veći kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva