Tri srpska filma nagrađena na festivalu u Los Anđelesu

:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 06, 2020   9:18

0

34

Tri srpska filma nagrađena na festivalu u Los Anđelesu

Filmovi Maje Novaković, Igora Ćorića i Ivane Todorović nagrađeni su na upravo završenom, onlajn održanom 15. Festivalu filmova jugoistočne Evrope u Los Anđelesu.

 

Kako prenosi Sibiz, dokumentarac Maje Novaković "A sad se spušta veče" proglašen je najboljim u kategoriji kratkog dokumentarnog filma.
Njen film prikazuje život dve bake koje žive izolovano u brdima istočne Bosne. Priroda je entitet sa kojim bake "pričaju", osluškuju ga i poštuju.
Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje, navodi se u opisu ostvarenja. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. U svakodnevnim poslovima koje obavljaju razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti. Radnja filma je svakodnevica ili žanr-scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako u njihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi, navedeno je u saopštenju Filmskog centra Srbije.
Film "Prolaz" Igora Ćorića, nagrađen kao najbolji u selekciji kratkometražnog animiranog ostvarenja, nastao je pod okriljem studija "Artrake", a sinopsis u jednoj rečenici glasi: "Mali dečak se suprostavlja neprijatelju totemom koji je sam sagradio od ostataka svog plemena".
A u kategoriji kratkog igranog filma specijano priznanje osvojila je Ivana Todorović za film "Kada sam kod kuće".
Film govori o Mariji, koja se nakon nekoliko godina života u inostranstvu vraća u porodični dom da bi se suočila sa traumom iz detinjstva.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva