:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije

clock

Decembar 12, 2018   19:35

0

108

Trideset godina od pogibije jugoslovenske letačke posade u Jermeniji

Polaganjem venaca kod spomenika Hačkar obeležena je 30. godišnjica pogibije vojne letačke posade u Jermeniji 1988. Posada aviona nosila je pomoć toj zemlji koju je pogodio zemljotres, kada život izgubilo više od 50 hiljada ljudi.

Sedmog decembra 1988. godine razoran zemljotres pogodio je glavni grad tadašnje Sovjetske Republike Jermenije, a pozivu u pomoć, odazvalo se 111 zemalja, među njima i SFRJ. Tadašnja vlada 10. decembra sa dva aviona šalje pomoć, međutim prilikom sletanja na aerodrom naša posada doživljava nesreću.

"Avion je dodirnuo peščano tlo i u trenutku se raspao na hiljade delova, i poginula je sedmočlana posada. U znak sećanja na tu veliku tragediju koju je doživeo jermenski narod, podignut je ovaj spomenik, koji je nama iza leđa. I mi danas obeležavamo 30. godišnjicu te velike tragedije", kaže Stanko Šušnjar, Predsednik vazduhoplovaca Vojvodine.

Spomenik su podigli dva društva - jermensko-srpsko iz Jerevana i srpsko-jermensko iz Beograda, a brigu o održavanju spomenika vodi Ministarstvo odbrane Srbije.

Izvor: RTV

Vojska Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva