:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Decembar 13, 2019   21:32

0

70

Trijumf Džonsona-Bregzit "gotova stvar", Škotska preti referendumom

Ubedljiva pobeda konzervativaca na prevremenim izborima u Britaniji otvorila je put ka izlasku zemlje iz Evropske unije do kraja januara. Međutim, trijumf nacionalista u Škotskoj otvara pitanje da li će Ujedinjeno Kraljevstvo uspeti da preživi Bregzit.

Nacionalisti svih boja ubedljivo su pobedili, najkraći je opis rezultata prevremenih izbora održanih u četvrtak. Boris Džonson uspeo je da levici otme bregzitere na severu Engleske i osigura udobnu parlamentarnu većinu od čak 47 poslanika. Bregzit je sada izvestan do kraja januara.

Opozicija je desetkovana. Liderka liberaldemokrata Džo Svindon nije zadržala ni sopstveni poslanički mandat. Džeremi Korbin najavljuje povlačenje posle najubedljivijeg poraza laburista u poslednjih pola veka. No, ono što je Džonson uradio u Engleskoj, to je Nikola Sterdžon uradila u Škotskoj.

"Nema sumnje da sam dobila mandat da ponudim građanima referendum o nezavisnosti i naravno na njima je da odluče, naglašava škotska premijerka.

Nikola Sterdžon poručuje da Boris Džonson nema pravo da izvede Škotsku iz Evropske unije, niti da blokira Škote da odluče o svojoj budućnosti.

Analitičari ističu da Džonson neće još dugo moći da se opire novom škotskom referendumu o nezavisnosti. Republikanski Šin Fejn, koji učestvuje na izborima, ali ne i u radu parlamenta, preoteo je nekoliko ključnih mesta unionistima u Severnoj Irskoj. Dablin taj rezultat vidi kao početak kraja duge blokade severnoirskog parlamenta.

"Ulazimo u sledeću fazu Bregzita – u pregovore o novom moćnom ekonomskom partnerstvu između Evropske unije i Ujedinjenog kraljevstva. Mislim da je ono moguće", ocenjuje premijer Severne Irske Leo Varadkar.

Novi trgovinski sporazum sa Londonom najavljuje i američki predsednik Tramp. Analitičari ističu da je počela nova era pragmatične i ekonomskim interesima vođene britanske spoljne politike.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva