:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Februar 17, 2021   21:13

0

155

Trinaest godina jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti – Albanci razočarani, Srbi izolovani

Na Kosovu i Metohiji Albanci obeležavaju 13 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti. Koliko su im ostvarena očekivanja, da li su zadovoljni uslovima u kojima žive? Gde su danas Srbi na Kosmetu?

Albanci na Kosovu i Metohiji su obeležili ovaj dan obležili neradno, dakle praznično. Ali to je ono što se vidi na površini. U srži, većina Albanaca na KiM živi sa izneverenim očekivanjima, a to su demonstrirali prethodnih dana tako što su odbacili političku opciju koja je upravljala Kosovom od 1999. godine.

Vođe bivše OVK i kreatori posleratne politike na Kosovu su u pritvoru Specijalnog suda u Hagu. Tokom njihove vladavine na Kosovu su se rasprostranili nepotizam, partijsko zapošljavanje, obračun sa političkim protivnicima, korupcija, organizovani kriminal, pljačka javne imovine.

Ljudi su umorni od takve politike i traže promene. Nova politika je pred novim izazovima. Da li će uspeti, nema velikih garancija, jer su negativne vrednosti duboko ukorenjene.

Svaki treći, ako ne i drugi mladi Albanac sa Kosova i Metohije, želi da ode u inostranstvo kako bi pronašao egzistenciju. Čelnici Evropske unije iz godine u godinu odlažu viznu liberalizaciju za žitelje Kosova, što među mladima izaziva još veću nervozu i frustraciju.

Srbi koji žive na KiM su i dalje izolovani, uglavnom u seoskim sredinama, izuzev Srba na severu koji su na kompaktnijem prostoru i geografski naslonjeni na centralnu Srbiju.

Svih ovih godina od 1999. Albanci kao većina nisu prihvatali Srbe onako kako je to garantovala i obećavala međunarodna zajednica. Srba nema u centralnim institucijama i u administraciji, iako imaju pravo na 10 odsto mesta.

Za zločine nad Srbima nije bilo pravde ili je ona selektivna. Srbima presuđuju bez jasnih dokaza da su učinili ratne zločine.

O brojnijem povratku Srba na Kosovo i Metohiju niko ne razmišlja. Zatvoreni u svojim sredinama Srbi čekaju rasplet, verujući da mogu da ostanu da žive na KiM.

Izvor: RTS

Kosovo i MetohijaOVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva