:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2020   15:03

0

40

Trivan: Sankcije protiv velikih zagađivača ključ za čistiji vazduh

Kvalitet vazduha u Srbiji je relativno loš, pre svega u gradovima, ali varira od sredine do sredine i nije drugačiji nego što je bio pre desetak godina, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. Gašenje individualnih kotlarnica ključ za rešenje zagađenosti vazduha, smatra Trivan.

Gostujući u emisiji “Sedmica” Prvog programa Radio Beograda, ministar Goran Trivan je rekao da su najveći zagađivači termoenergetski kapaciteti.

"To su uglavnom termoelektrane i njihova prateća logistika, uključujući kopove uglja koji proizvode ogromne količine ugljene prašine. Sistemi za grejanje, od gradskih toplana do individualnih ložišta, jesu još jedan važan zagađivač kod nas. A pored svega navedenog, saobraćaj igra važnu ulogu u zagađenom vazduhu koji udišemo", rekao je Trivan.

Ministar Trivan kaže da će Radna grupa, koja je formirana krajem prošle sedmice, a čiji je zadatak otklanjanje uzroka zagađenja vazduha, početi da radi sledeće nedelje i da će jedan od zadataka biti koordinacija između ministarstava. "Komisija će detaljno razmatrati situaciju u svakom od najzagađenijih gradova u Srbiji. U skladu sa tim će predlagati i sprovoditi određene mere", kaže ministar.

Govoreći o merama koje je Ministarstvo životne sredine predložilo, resorni ministar je naveo da je gašenje individualnih kotlarnica ključ za rešenje zagađenosti vazduha.

Precizirao je da je rešenje da se kuće u kojima građani koriste ovaj način grejanja priključe na toplane ili na gas. "Porodice koje poseduju ove sisteme za grejanje moraju da koriste energente koji su primereni kotlovima i pećima koje imaju. Nikako ne sme da se koristi gorivo koje nije predviđeno za te namene, nikako ne treba koristiti korišćena ulja, gume jer je to toliko toksično da ne ugrožava samo te porodice već i kompletnu životnu sredinu", rekao je on.

Trivan je apelovao na kompanije koje se bave grejanjem i distribucijom gasa, da nađu načine da pojeftine priključivanje na sisteme za grejanje jer, kako kaže, on veruje da građani žele da se priključe ali da ih visoke tarife za priključivanje onemogućavaju u tome.

Uređaji za odsumporavanje ključni korak 

Da bi se rešilo zagađenje koje potiče iz termoenergetskog sektora, Trivan smatra da su uređaji za odsumporavanje, koje moraju imati sve termoelektrane, ključni korak ka ekološki prihvatljivoj sredini.

On dodaje da je u prethodnim godinama obrenovački "TENT" uložio oko 450 miliona evra u sisteme zaštite vazduha.

Goran Trivan ističe da su sankcije protiv velikih zagađivača "rešenje", ali se onda postavlja pitanje da li država može da funkcioniše ako se iz pogona isključe veliki proizvođači električne i toplotne energije.

"Zabraniti uvoz automobila sa evro 3 motorima" 

Ministar je izričit da se uvoz automobila sa evro 3 motorima mora zabraniti, ali da to nije nadležnost njegovog ministarstva.

"To je smeće i otpad. Mi smo zemlja koja je najaktivnija u kupovini tog smeća. Godišnje uvezemo oko 150 hiljada vozila starih između 10 i 12 godina i koja su najčešće dizel-vozila najlošijeg kvaliteta."

Komentarišući kritike na račun njegovog ministarstva zbog zagađenja vazduha, Trivan kaže da su njegove izjave o tome prenete 260 puta u proteklih 15 dana. Dodaje da ne prihvata kritiku da nije govorio o temi koja okupira pažnju naše javnosti i da njegovo ministarstvo nije krivo za kvalitet vazduha.

"Zašto smo krivi? Zato što smo iskopali opasni otpad, a njegovim uklanjanjem čuvamo sredinu od epohalnog zagađenja. Da li smo krivi zato što smo investirali u proširenje mreže stanica za kontrolu kvaliteta vazduha? Ili smo krivi što predlažemo zabranu uvoza automobila sa evro 3 motorima? Da li smo krivi što smo pošumili 280 hektara u prethodne dve godine? Sve to govorima sve vreme, i to kao da neko neće da čuje", rekao je Trivan.

Administrativna greška

Upitan da prokomentariše pokretanje postupka protiv Srbije od Sekretarijata energetske zajednice zbog nepotpune primene Direktive o velikim ložištima koja se odnosi na poštovanje određenih granica za emisiju štetnih gasova, Trivan odgovara da se radi o Elektroprivredi Srbije i o delu ložišta koje nisu same elektrane, već logistika koja je potrebna da bi te elektrane funkcionisale. Kako kaže u pitanju je administrativna greška.

"Moram da stanem u odbranu Elektroprivrede Srbije i da kažem da oni (EPS) u potpunosti primenjuju ta pravila. Bez obzira što taj papir postoji u Briselu, sada će naša vlada staviti pečat na taj papir koji se skraćeno zove NERP. Sa te strane je sada sve u redu i neće biti komplikacija", kaže Trivan.

U oblasti životne sredine, Trivan je najavio sprovođenje tridesetak projekata i dodao da nema zaštite životne sredine bez zaštite voda.

Ističe da je završena pregovaračka pozicija sa Evropskom unijom u vezi sa Poglavljem 27. Zbog dobro obavljenog posla, Srbija će biti jedina zemlja do sada koja neće imati dodatne preduslove za otvaranje poglavlja. "Svi sektori u našoj zemlji će morati da se prilagode standardima životne sredine. To je dramatična promena koja će se dogoditi u budućnosti i važno je da se ta promena dogodi i u našim glavama što pre", kaže Trivan.

Efekti pošumljavanja

Efekti pošumljavanja će po čovečanstvo biti vidljivi kroz više od 10 godina, pod uslovom da krenemo odmah da pošumljavamo, smatra Goran Trivan.

"Pošumljavanje mora postati jedan od glavnih alata. Ako pošumimo milion slobodnih hektara imaćemo šume koja će biti u stanju da, po proceni stručnjaka, apsorbuje sve viškove staklene bašte", istakao je Trivan.

Ministar Trivan je zaključio da ne treba ekologiju i zagađenost vazduha zloupotrebljavati kako bi se sticali politički poeni, već da svi zajedno trebamo da radimo na tome kako bi se stanje popravilo.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva