:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Mart 29, 2020   15:50

0

46

Troje preminulo od korona virusa u Srbiji, ukupno zaraženo 741

U Srbiji su u poslednja 24 sata registrovane još 82 pozitivne osobe na korona virus , čime je ukupan broj obolelih porastao na 741, a do sada je od ove bolesti umro 13 osoba, saopštila je zamenik direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.


 

Ona je na konferenciji za novinare rekla da su od poslednjeg izveštaja registrovana još tri smrtna ishoda koja se povezuju sa Kovidom 19.

Rekla je da je u KC Vojvodine preminuo pacijent star 62 godina koji je bolovao od hipertenzije, gojaznosti i bolesti bubrega, zatim u KBS Dragiša Mišović još dve žene stare 86 i 82 godine, a obe su imale udružena hronična oboljenja.
Kišić Tepavčević je novinarima rekla da su od poslednjeg izveštaja, do 15 časova testirani uzorci 376 osoba od kojih je 82 pozitivno i 294 negativno na novi korona virus.
Ukupno je do sada testirano 2. 462 osoba u Srbiji.
Kisić Tepavčević je istakla da se u ovom momentu na respiratoru nalazi 55 osoba, od kojih 10 na Infektivnoj klinici KCS, troje u KC Niš na Klinici za infektivne bolesti, četiri u KC Vojvodine, sedam u KC Kragujevac, 14 u KBC ”Dragiša Mišović”, sedam na Klinici za pulmologiju KCS i 10 u KC Niš u staroj zgradi hirurgije.
Ona je navela i da je nulti pacijent u Srbiji izlečen, kao i da je više od 50 pacijenata imalo dvostruko negativan nalaz.
“Sadašnji broj obolelih pokazuje kakve smo mere preduzeli prethodnih 7 dana, a ovo kako se ponašamo danas i juče, videće se narednih dana. Ključ je u nama i svi moramo ozbiljno da shvatimo koliko svaki pojedinac ima ulogu u daljem širenju infekcije“, poručila je Kisić Tepavčević.

Sada smo jasno definisali kriterijume koji su usmereni na masovnije testiranje i određene grupe ljudi, ukazala je Kisić-Tepavčević I dodala da testiranje samo po sebi ne znači ništa i da je samoizoalcija naše oružje protiv ove infekcije.
Testiranje će, prema njenim rečima, biti usmereno ka traganju za osobama koje nemaju simptome bolesti.
"Ako se svako bude ponašao kao potencijalni nosilac infekcije na pravom smo putu. Testovi su tu samo da pokažu koje osobe u tom momentu imaju infekciju, i za koje je neophodno da se izolucuju i spreče širenje virusa na porodicu i ostale članove zajednice", podvukla je Kisić-Tepavčević.

Kon: Ulazimo u period kada je u drugim zemljama naglo rastao broj obolelih 

Epidemiolog Predrag Kon rekao je na konferenciji za novinare na kojoj su objavljeni najnoviji podaci o broju zaraženih koronavirusom u Srbiji da struka podržava svako odlučivanje po pitanju smanjenja kontakata.

Predrag Kon je rekao da smo u 24 danu od otrkivanja koronavirusa u Srbiji da ulazimo u period kada je u drugim zemljama naglo rastao broj obolelih a kasnije i broj umrlih. "Ova situacija je izazov za sve nas, mi smo u jednom ratu, ovo jeste ratno stanje, ja sam vojni epidemiolog, kao major sam izašao iz Vojske", rekao je Kon.

Predrag Kon je rekao da on lično podržava sve ono što se odnosi na smanjenje bilo kakvog kontakta i da će struka stati iza toga. Dodaje da u svakom odlučivanju neposredno ima uticaja kompletan državni aparat i da li je društvo u stanju da kontroliše sprovođenje mera. "Konretno za puštanje i izlazak pasa, direktno smo pitani i mi smo rekli da može", rekao je Kon ali je dodao da su se pojavile zloupotrebe u tom periodu između osam i devet i da svaka mogućnost zloupotrebe nečega što je dato u najbolje moguće svrhe nema veze sa strukom.

Ističe da to ne znači da on ne podržava svaku odluku koja onemogućuje česte kontakte koji su se dešavali u to vreme.

Kada je reč o bolnici na sajmu, Kon je rekao da tvrdi da je to apsolutno najbolje rešenje koje je Srbija mogla da donese i da bi sve drugo bila ozbiljna greška. Istakao je da bi svaka druga ideja bila vrlo pogrešna i da bi dovela do novih zaražavanja i problema. "Nismo mi izmislili toplu vodu, to je nešto što se sprovodi i na drugim mestima", rekao je Kon.

Istakao je da se odluke donose zajednički ali da se ne donosi baš svaka odluka pojedinačno jer vlast ima slobodnu odluku svakog odlučivanja po pitanju smanjenja kontakata.

Navodi i da će on podržati sve do dvadesetčetvoročasovnog apsolutnog zatvaranja jer ulazimo u dane kada je u drugim zemljama naglo rastao broj obolelih a kasnije i broj smrti. "Nemojmo da gledamo samo ovaj trenutak, treba da gledamo unapred, a onda odlučujemo vrlo energično", istako je Kon i poručio da tu nema više prenemaganja.

Izvor: Танјуг, РТС

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva